Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Rosie Perkins utbildar forskare i vetenskapligt skrivande på Wlab

9 januari, 2017

SKRIVSTÖD. Sedan tio år tillbaka har Wallenberglaboratoriet en egen vetenskaplig redaktör, som nagelfar både ansökningar och manuskript innan de går iväg. Nu delar Rosie Perkins med sig av några av sina bästa tips på hur din ansökan och ditt manuskript kan bli betydligt bättre.

Rosie Perkins är aldrig sysslolös på Wallenberglaboratoriet. Hon fördelar sin arbetstid mellan bearbetning av manuskript till tidskrifter och ansökningar till olika finansiärer.
– Det roligaste i mitt arbete är att hjälpa forskare utveckla sitt skrivande så att den slutliga texten är välstrukturerad och har ett tydligt budskap, säger Rosie Perkins, som själv är disputerad inom farmakologi på Imperial College, London.

Hon började arbeta som vetenskaplig redaktör för det vetenskapliga förlagt Elsevier efter disputation. Till Göteborg kom hon för 13 år sedan, då hennes man fick möjligheten till ett års jobbrotation inom AstraZeneca. Här trivdes de bra och stannade kvar.

En ovanlig kompetens

Personer som själva disputerat och som har erfarenhet av redaktionellt arbete är ovanliga. Jan Borén är därför mycket nöjd med att Wallenberglaboratoriet kunnat anställa Rosie Perkins:

Jan Borén. Foto: Cecilia Hedström

– Jag har granskat tusentals ansökningar åt olika forskningsfinansiärer och jag är fortfarande förvånad över att många forskare inte lägger tillräckligt med tid på sina ansökningar. Det är väsentligt att det tydligt framgår vad du tänker göra, hur du tänker göra det, och varför. Det är inte enkelt att skriva ansökningar och det krävs mycket träning för att bli bra på det. Ansökningar granskas inte sällan av forskare som inte har detaljkunskap av just ditt forskningsområde så ansökan måste vara välstrukturerad och enkel att läsa, säger Jan Borén, och tillägger:

– Rosie bidrar mycket till vetenskapliga miljön på Wallenberglaboratoriet. Jag är övertygad att flera forskningsmiljöer inom Sahlgrenska akademin skulle tjäna på att engagera scientific editors, men det är inte lätt att hitta dem då de måste ha betydande såväl vetenskaplig som språklig utbildning.

Vässar budskapen

Tvärtemot vad många tror, gör vetenskapliga redaktörer mycket mer än att rätta stavfel och grammatiska misstag i texterna. Rosie Perkins betonar att det största jobbet är att få fram den röda tråden och den viktigaste poängen, samt att se till att manuskriptet eller ansökan är välstrukturerat och att det inte finns logiska luckor i texterna som kan förvirra läsaren.

– Det vanligaste misstaget som jag ser i manuskript är att forskare saknar fokus. Det är viktigt att ha ett enda budskap så att det är tydligt vad texten handlar om, säger Rosie Perkins.

För den som vill öka sina chanser att få anslag är hennes viktigaste råd att börja i god tid med sin ansökan. Hon menar att de flesta framgångsrika ansökningarna börjar flera månader innan deadline.

– Om du är väl förberedd när en utlysning öppnar hinner du be om feedback och skriva om de delar av ansökan som behöver det, säger Rosie Perkins.

Rosie Perkins

TOPP-FEM BÄSTA RÅDEN FÖR EN GOD ANSÖKAN

Akademiliv bad Rosie Perkins sammanställa sina bästa råd för en riktigt bra ansökan:

  1. Börja tidigt och läs instruktionerna

– Det kommer ta längre tid än du tror och det är viktigt att du också har tillräckligt mycket tid för att kunna låta andra läsa och ge synpunkter. Om årets instruktioner inte publicerats ännu kan du läsa förra årets anvisningar och börja skriva efter dem.

  1. Fullända dina specifika mål

– Målet ska vara tydligt, fokuserat och givande. Identifiera kritiska ”kunskapsluckor” i ditt vetenskapliga fält som just du är kvalificerad att fylla. Beskriv hur din forskning kommer att föra vetenskapen framåt.

  1. Tänk alltid på din läsare

– Skriv din ansökan så att den tilltalar en bred, men bildad, publik. Förklara på ett välstrukturerat sätt som är tydligt, koncist och konsekvent, så att även någon som inte är insatt i just ditt fält förstår. Undvik jargong och förkortningar. Skapa balans mellan de olika delarna av din ansökan. Bakgrunden ska ge en förståelse för varför denna forskning behövs. Projektbeskrivningen ska förklara hur du kommer att genomföra forskningen och det är viktigt att använda preliminära data för att visa att den forskning du föreslår är genomförbar. Beskriv forskningens signifikans så att det tydligt framgår hur din föreslagna forskning kommer att föra fältet framåt. Koppla detta till dina specifika mål – ”join the dots” och tänk på den röda tråden. Glöm aldrig att du skriver åt granskarna och inte åt dig själv!

  1. Se till att det ser snyggt ut

– Det är tyvärr vanligt att första utkastet som jag får är en svart, tät och dåligt strukturerad textmassa. Då tar jag ett djupt andetag redan innan jag orkar börja läsa. Granskaren kommer sannolikt få samma känsla, så tänk på att du behöver tid för att snygga till texten. Korta ner texten och se till att det finns blanka utrymmen på sidan. Använd underrubriker som hjälper läsaren att orientera sig. Använd välgjorda figurer.

  1. Be om feedback och använd den till att förbättra din text

– Se till att du hinner be två eller tre andra forskare läsa din ansökan och var beredd på att agera utifrån de kommentarer du får. Be om feedback först för dina specifika mål och senare i processen på hela ansökan. Bli inte för förtjust i dina formuleringar utan var beredd att skriva om dem för att öka läsarens förståelse. Det räcker så klart inte att be andra läsa din ansökan bara några dagar före deadline – därför måste du börja i tid.

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: ansökningsstöd, Bidrag och stipendier, forskarstöd, institutionen för medicin, skrivstöd, Wallenberglaboratoriet

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor