BIDRAG. Sofia Movérare Skrtic är en av tre forskare vid Göteborgs universitet som nu utsetts till framtidens forskningsledare av Stiftelsen för strategisk forskning. Utnämningen innebär också ett forskningsanslag på 12 miljoner kronor.
Sofia Movérare Skrtic är docent i molekylär medicin vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition. Hon är en av totalt tjugo unga forskare som Stiftelsen för strategisk forskning nu utser till framtidens forskningsledare.
Programmet riktas mot unga forskare som bedriver forskning på högsta internationella nivå. Mottagarna får 12 miljoner kronor vardera för självständig forskning, och de förväntas kunna leda ännu större konstellationer framöver. I programmet ingår också ett omfattande ledarskapsprogram.
– Det är fantastiskt roligt att SSF anser att vår forskning är viktig, och detta är ett stort och viktigt erkännande för hela forskargruppen! Självklart ger ju detta en ökad trygghet för hela forskargruppen och en ökad möjlighet till att utveckla forskningen ytterligare, säger Sofia Movérare Skrtic.
Varannan kvinna och var fjärde man i Sverige kommer någon gång under sin livstid att drabbas av frakturer på grund av osteoporos, eller benskörhet som det också kallas. Risken att drabbas av benbrott på grund av osteoporos ökar med åldern, och konsekvenserna kan bli förödande. Av alla över 80 år som drabbas avlider var fjärde person inom ett år från skadetillfället.
Sofia Movérare Skrtic och hennes forskargrupp ingår i forskningscentrumet Centre for Bone and Athritis Research (CBAR) vid Sahlgrenska akademin. Inom centrumet arbetar forskare från många olika discipliner bland annat för att förstå mekanismerna bakom osteoporos för att på sikt kunna utveckla nya läkemedel.
– Vi har nyligen identifierat ett tidigare okänt protein – WNT16 – som har visat sig ha en specifik och mycket stor betydelse för det kortikala benet. Vi arbetar nu intensivt med att försöka förstå hur detta protein fungerar och hur det regleras. Självklart återstår mycket forskning men förhoppningen är att vi inom en snar framtid kommer att kunna presentera ett nytt läkemedel mot osteoporos, säger Sofia Movérare Skrtic.
Centrumets forskning är translationell, vilket innebär att den genomförs inom ett nära och ömsesidigt utbyte med vården. Sofia Movérare Skrtic har sedan tidigare finansiering från Vetenskapsrådet och Novo Nordisk Fonden, och även projektmedel genom ALF-systemet.
Ytterligare två unga forskare vid Göteborgs universitet återfinns bland de tjugo som SSF väljer ut som framtidens forskningsledare. Alexandre Antonelli, som arbetar med nya verktyg för att kartlägga den biologiska mångfalden, och Marija Cvijovic som studerar matematiken av hälsosamt åldrande och sjukdomar. Båda dessa är verksamma vid Naturvetenskapliga fakulteten.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN