BIDRAG. Inger Gjertsson, adjungerad professor i reumatologi, är huvudsökande för ett projekt som får 24 miljoner kronor från Vetenskapsrådet, inom utlysningen för klinisk behandlingsforskning. Forskningen ska leda till ett nytt diagnostiskt test för reumatisk artrit, och genomförs i samarbete mellan forskare vid Göteborgs universitet, Karolinska Institutet och Uppsala universitet.
– Det är väldigt roligt! Anslaget bidrar till den ekonomiska tryggheten några år framåt både för den större grupp som arbetar med projektet och för min egen grupp. Det ger oss arbetsro att verkligen kunna ägna oss åt denna forskning, säger Inger Gjertsson.
Forskningen bedrivs i samarbete med en grupp på KI under ledning av Rikard Holmdahl, som är professor i experimentell reumatologi, och en annan grupp under ledning av Jan Kihlberg, professor i organisk kemi vid Uppsala universitet. De tre forskningsledarna fick även ett större anslag från SSF för några år sedan, för att påbörja utvecklingen av det diagnostiska testet.
Ett unikt test
Det test som utvecklas inom forskningssamarbetet är baserat på antikroppar som känner igen proteiner i leden.
– Dessa proteiner kan förändras i den inflammatoriska miljön. I de antikroppstester för reumatisk artrit som finns idag detekterar man sådana proteiner som sannolikt inte härstammar från leden. Genom att detektera immunsvaret mot själva leden tror vi att vi kan få betydligt bättre precision med det nya testet, säger Inger Gjertsson.
Det nya testet bygger på mångårig djurexperimentell forskning, framför allt genomförd i Rikard Holmdahls laboratorium på Karolinska Institutet. I den experimentella forskningen har antikroppar som känner igen ledproteiner och som framkallar artrit kartlagts. Jan Kihlberg har producerat unika peptider som möjliggör detektionen av dessa antikroppar.
– Forskningen är sant translationell, och knyter samman en rad forskare inom reumatologi i Göteborg, Linköping och Umeå, samt forskare från den väletablerade BARFOT-kohorten, med experimentell reumatologi och organisk kemi. Vi har även med den hälsoekonomiska aspekten i projektet, säger Inger Gjertsson.
Kliniker med experimentell bakgrund
Inger Gjertsson är specialistläkare inom både internmedicin och reumatologi, och disputerade 2003 med en avhandling inom experimentell reumatologi, som den kände reumatologen Andrej Tarkowski handledde. Efter två år som postdok i London blev hon forskarassistent på Sahlgrenska akademin, med finansiering från Vetenskapsrådet. Från att tidigare bara ha arbetat med experimentella studier fokuserar hon idag endast på klinisk forskning. Hon representerar akademin i verksamhetsgruppen på reumatologi, och hon är också vårdenhetsöverläkare för reumatologis kliniska forskningscentrum:
– Jag tycker att kombinationen forskning och klinik är rolig och berikande. Idag handlar min forskning om de B-celler som producerar de antikroppar som vi detekterar i testet hos patienter med reumatisk artrit, säger Inger Gjertsson.
Peter Friberg skriver
GRATTIS, Inger. Väldigt roligt – och väldigt bra. Högrelevant
Rune Andersson skriver
GRATTIS! Roligt att forskning med så nära klinisk tillämpning stödjs.