FORSKNING. Kejsarsnitten ökar i Europa, men det är stor skillnad på hur vanligt det är med kejsarsnitt i olika länder. Forskning tyder på att det inte är kvinnornas önskemål som är avgörande för ökningen, och en ny studie där barnmorskor och förlossningsläkare från Irland, Tyskland och Italien intervjuats bekräftar att attityder bland de professioner som gravida kvinnor möter spelar en viktig roll.
EU-projektet OptiBIRTH, som under flera år finansierats inom EU:s sjunde ramprogram, avslutades nyligen vid ett möte i Bryssel. Projektet har koordinerats av professor Cecily Begley vid Trinity College Dublin, som är också gästprofessor vid Göteborgs universitet. Syftet med projektet var att öka andelen vaginala förlossningar för kvinnor med ett tidigare kejsarsnitt. Den kunskapsöversikt som ligger till grund för OptiBIRTH visar att en vaginal förlossning är det säkraste alternativet för de flesta kvinnor som tidigare fått barn genom kejsarsnitt.
Ingela Lundgren, professor i reproduktiv och perinatal hälsa vid Göteborgs universitet, har varit vetenskaplig ledare för den arbetsgrupp som utarbetat interventionen i projektet. Även Christina Nilsson, posdok, har medverkat i projektet.
– Interventionen som testats i Tyskland, Irland och Italien innebar en vård med kvinnan i fokus via ett speciellt program för kvinnorna under graviditet. Utbildning för läkare och barnmorskor ingick också i interventionerna, som grundades på de studier med de professionella som gjordes inom projektet, berättar Ingela Lundgren.
I fokusgrupperna ingick 71 läkare och barnmorskor i Irland, Tyskland och Italien, som alla är länder där en låg andel av kvinnor med ett tidigare kejsarsnitt föder vaginalt nästa gång. Resultaten från studien visar att det krävs en positiv attityd av alla inblandade och tillräckliga resurser i samband med förlossningen för att öka andelen vaginala förlossningar.
– Ett viktigt område är att de professionella har tillräcklig klinisk expertis så att de känner sig säkra med vaginala förlossningar. När kejsarsnittsnivån ökar mycket är risken stor att förlora den kliniska kompetensen, något som framför allt beskrevs av professionella i Italien, säger Ingela Lundgren.
Studien visar också att rädsla är en hindrande faktor inte bara hos kvinnorna utan också hos de professionella, liksom beslutsprocessen, som också beskrivs som problematisk:
– Kvinnorna behöver få rätt och balanserad information och relationen mellan kvinnan och de professionella ska vara tillitsfull. Att följa upp det första kejsarsnittet tidigt och få en möjlighet att ställa frågor och samtala kring händelsen inför nästa förlossning är en viktig faktor. Kvinnorna behöver kunna lämna den första förlossningen för att kunna gå in i nästa, säger Ingela Lundgren.
Några av dessa resultat är samstämmiga med en annan studie från Sverige, Finland och Holland, som är länder med en högre andel vaginala förlossningar hos kvinnor med tidigare kejsarsnitt. I denna studie intervjuades 44 läkare och barnmorskor. Även denna studie pekade på vikten av tillit mellan de professionella och kvinnan, en positiv attityd från alla inblandade, tidig uppföljning efter första kejsarsnittet och att reducera rädsla. Studien från Sverige, Finland och Holland visade dock även på andra faktorer som främjar en vaginal förlossning som en gemensam syn, ett bra samarbete mellan läkare och barnmorskor, att kvinnan stärks i sin tilltro till att föda vaginalt och att läkare tar det slutgiltiga beslutet om huruvida barnet ska förlösas vaginalt eller med kejsarsnitt men involverar kvinnan i detta beslut.
– Dessa faktorer för att främja vaginal förlossning framkom inte i den andra studien vilket tyder på att det finns avsevärda skillnader i attityder, vårdens organisation och beslutsfattande mellan länder med hög och låg vaginala förlossningar hos kvinnor med tidigare kejsarsnitt, säger Ingela Lundgren.
Huvudstudien inom OptiBIRTH kommer att redovisas inom kort. Ett möte som vänder sig till kvinnor kommer att äga rum i Göteborg den 31 januari, se http://130.241.135.136/2016/12/37160/.