SAMVERKAN. Med det nya Bild- och interventionscentrumet skapas nya möjligheter för samarbete mellan medicin, teknik och forskning. Ett antal projekt från dessa tre områden presenterades vid ett seminarium på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i veckan.
Seminariet inleddes med att företrädare för SU, Sahlgrenska akademin och Chalmers berättade om hur de såg på möjligheten att dra nytta av varandra.
– Redan i dag är Sahlgrenska akademin vår främsta samarbetspartner men det är nödvändigt för oss alla tre att vi kommer ännu närmare varandra, menade Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på SU.
Att samarbete ger resultat var något som Mikael Elam, överläkare vid SU och professor vid Sahlgrenska akademin, framhöll i sitt anförande:
– Det vi gjort i MedTech West är ett tydligt exempel på det, där har vi tillsammans genomfört över 50 forsknings- och utvecklingsprojekt, vi har haft flera doktorander och en stor mängd examensarbeten. Men vägen till framgång är att prata med varandra ännu tidigare än vad vi hittills gjort.
Sedan presenterades en mängd olika exempel som visar på vikten av samverkan för att nå resultat. Allt från projekt inom det som kallas Life Science Engineering, med nervstyrda proteser och nya avancerade öronimplantat, till hur man med hjälp av en 3D-skrivare kan ”tillverka” ett öra.
Gemensamt för alla projekten är att patienten är i fokus, ny teknik ger möjlighet till bättre vård. I slutändan ger det också effektivare vård som kan ge stora besparingar för samhället.
Särskilt uppenbart blev det när Helena Brisby, överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin, berättade om ryggproblem. Det är smärtsamt för patienten och kostsamt för samhället. Enligt beräkningar uppgår notan till en procent av BNP. Det är nästan lika mycket som försvaret kostar under ett år.
Det projekt som Helena Brisby driver innebär bland annat att utnyttja ny teknik för att ställa säkrare diagnoser, göra mindre ingrepp och senarelägga steloperationer.
När föreläsarna sedan avslutningsvis fick uppge vad som krävs för att nå framgång i ett projekt var naturligtvis pengar en faktor, men många framhöll också vikten av att skapa mötesplatser för att kunna hitta personer med nödvändig kompetens.
En möjlighet till det kommer att ges i mars nästa år. För då planerar SU, Sahlgrenska akademin och Chalmers att genomföra ett liknande seminarium.
Fotnot: MedTech West är ett samarbete för forskning, utveckling, utvärdering och utbildning kring nya medicintekniska teknologier och koncept som drogs igång 2009 av Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Borås, Västra Götalandsregionen och SU.
Vad hoppas ni få ut av samarbetet?
Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör, Sahlgrenska Universitetssjukhuset:
– Verksamheten inom Bild och interventionscentrumet innebär att vi utökar och fördjupar samarbetet mellan SU, Chalmers och akademien. Och det gör det enklare för oss att få till stånd gemensamma projekt, något som vi alla tre kommer att tjäna på.
Olle Larkö, dekanus Sahlgrenska akademin:
– Det här ger oss en möjlighet att förstärka och intensifiera det framgångsrika samarbete som vi redan i dag har med SU och Chalmers. Jag är övertygad om att teknik är framtiden och mycket av det vi redan gör är förstklassigt. Men även ett bra samarbete kan bli ännu bättre.
Mats Viberg, prorektor Chalmers:
– Vi har redan nu mycket samarbete. Men med Bild och interventionscentrumet öppnas det helt andra och bättre möjligheter. Det är en investering som är bra för både Göteborg och hela Sverige. Jag skulle vilja säga att det här gör att vi nu är på banan igen.
TEXT OCH FOTO: ANDERS BERG, SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET