NY STUDIE. Användningen av preventivmedel har ökat bland unga kvinnor i Göteborg, men inte i socialt utsatta områden. Det visar en långtidsstudie från Sahlgrenska akademin, som spänner över fyra generationer unga kvinnor.
Studien omfattar 19-åriga kvinnor i Göteborg under trettio års tid – 1981, 1991, 2001 och 2011. Totalt har 3 129 slumpmässigt utvalda kvinnor deltagit.
– Vi har undersökt en rad faktorer som skulle kunna tänkas påverka preventivmedelsanvändning och inträffade graviditeter. Bland annat studerades betydelsen av socioekonomisk status, säger Ingela Lindh, som är barnmorska och forskare vid avdelningen för obstetrik och gynekologi.
Studien visar på flera förändringar. Andelen 19-åringar som blivit oplanerat gravida mer än en gång har sjunkit – något Ingela Lindh tror är kopplat till att allt fler använder långtidsverkande preventivmedel, som spiraler och p-stavar. Studien visar också att allt fler av de kvinnor som väljer att sluta ta sina preventivmedel gör det på grund av mentala bieffekter. Mellan 1981 och 2011 ökade denna andel från 15 till 55 procent.
Forskarna ser också en oroväckande utveckling i Göteborgs socioekonomiskt svaga områden. Var i Göteborg som kvinnorna bodde visade sig nämligen få en allt större betydelse för användningen av preventivmedel och antalet oplanerade graviditeter. Mellan 1981 och 2011 minskade andelen som blir mammor innan de fyllt tjugo år från 4,4 procent till 1,6 procent. Men den senaste uppföljningen 2011 visar på en successiv förändring mot högre antal graviditeteter och mindre användning av preventivmedel i socioekonomiskt utsatta områden, där många har lägre utbildning, fler står utanför arbetsmarknaden och människor överlag har mindre pengar att leva på.
– Många faktorer påverkas av det socioekonomiska sammanhang som man befinner sig i. I vår studie kunde vi också jämföra utvecklingen av 19-åringarnas vikt. I genomsnitt ökade medelkroppsvikten med 3,4 kilo, och vid våra två senaste uppföljningar var kroppsvikten högre bland kvinnor in lågstatusområden, säger Ingela Lindh.
Ingela Lindh tror att det krävs mer utbildningsinsatser om preventivmedel i de särskilt utsatta områdena:
– Att vi ser denna förändring, mot ett högre antal graviditeter och en lägre preventivmedelsanvändning i lågstatusområden indikerar att det finns ett behov av mer information om preventivmedel. Jag tror också att samhället överlag behöver mer undervisning om sex och samlevnad.
Artikel: The changing pattern of contraceptive use and pregnancies in four generations of young women.
Författare: Lindh I, Hognert H, Milsom I. et al.
Tidskrift: Acta Obstet Gynecol Scand. 2016 Nov;95(11):1264-1272. doi: 10.1111/aogs.13003.