BIDRAG. Stiftelsen Assar Gabrielssons fond ger totalt drygt 4,5 miljoner kronor till 104 forskningsprojekt inom cancerområdet. De allra flesta av forskarna är verksamma vid Göteborgs universitet. Två av de projekt som får medel genomförs i Niclas Karlssons grupp på Medicinareberget.
– Jag är jätteglad! Säger Barbara Adamczyk, som precis fått beskedet att stiftelsen vill stödja hennes forskning om magcancer.
Pengarna kommer hon använda till att testa nya angreppssätt i hennes arbete med att undersöka strukturförändringar av glykaner i prover från magcancerpatienter. I sitt arbete jämför Barbara Adamczyk glykanstrukturer från cancersjuk vävnad med intilliggande frisk vävnad. Vävnadsproverna har skickats till hennes lab från en av deltagarna i EU-projektet GastricGlycoExplorer.
– Jag har väldigt lovande resultat för det första setet av prover. I vävnader från tio magcancerpatienter ser jag en tydlig skillnad mellan cancervävnad och frisk vävnad från samma patient. Förändringarna jag har observerat är dels mängden av olika typer av glykaner och dels vilka glykaner som kan detekteras i vävnadsproverna.
Barbara Adamczyk har precis startat med projektets stora utmaning. Att ta analysen till nästa steg och genomföra storskalig glykoanalys för 200 patientprover.
I det andra projektet om cancer i Niclas Karlssons grupp arbetar Varvara Vitiazeva, som får medel till sin forskning om äggstockscancer.
– Idag får kvinnor med äggstockscancer diagnosen för sent. Jag vill med mitt arbete upptäcka markörer som gör det möjligt att diagnostisera äggstockscancer så tidigt som möjligt och därmed förbättra överlevnadsgraden för många kvinnor, berättar hon.
Varvara Vitiazeva testar just nu att använda en antikroppsbaserad metod för att upptäcka muciner (stora glykoproteiner) i plasma från patienter med äggstockscancer. Tack vare sin höga känslighet kan metoden påvisa närvaro av mucinerna även om provet har en låg koncentration av molekylerna. Mucinerna som undersöks finns inte i plasma hos friska människor. Tanken är därför att vissa av mucinerna kan användas som nya biomarkörer för äggstockscancer i framtiden.
– Jag känner mig tacksam och glad över att stiftelsen vill stödja mitt arbete, avslutar hon.
TEXT OCH FOTO: JESSICA ÖRNROS
Här kan du läsa hela listan – dessa forskare fick gehör för sina ansökningar till Assar Gabrielssons fond, de flesta verksamma vid Göteborgs universitet: https://gubox.box.com/s/elj6hagp8i5wozvdclwftbgd6xgmzx57