Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Marianne Quiding-Järbrink får gästprofessur i Singapore

14 november, 2016

UTNÄMNING. Efter ett drygt år som gästlärare vid Lee Kong Chian School of Medicine i Singapore har Marianne Quiding-Järbrink nu blivit gästprofessor vid fakulteten, som ligger i högskolepedagogikens framkant.

Lee Kong Chian School of Medicine tillhör Nanynag Technological University i Singapore, som rankas som nummer 13 i världen och som tvåa i Asien. Sedan den 1 september är Marianne Quiding-Järbrink nu anställd som gästprofessor vid lärosätet.

Hennes första kontakter med Lee Kong Chian School of Medicine möjliggjordes genom ett stipendium från STINT. Under ett drygt år deltog hon i undervisningen, bland annat utarbetade hon frågor och diskussionsunderlag till studenterna. Hon genomförde också en större kartläggning av all deras undervisning inom immunologi och mikrobiologi, och föreslog hur denna kunde förbättras.

Hennes tid i Singapore har också fördjupat hennes egna pedagogiska kunskaper:

– Jag har kommit att uppskatta och förstå flipped classroom och peer learning mycket bättre.

 Nanynag Technological University har bland annat denna learning studio, med runda bord och inget riktigt centrum i rummet, utan skärmar runt omkring.
Nanynag Technological University har bland annat denna learning studio, med runda bord och inget riktigt centrum i rummet, utan skärmar runt omkring.

Hon konstaterat att det inte finns några bra svenska namn ännu på dessa pedagogiska metoder, men förklarar kortfattat att flipped classroom innebär att studenterna förbereder sig innan de kommer till undervisningstillfället,  exempelvis genom att se en film eller läsa kursboken. Sedan ägnas lektionstillfället åt att diskutera studenternas frågor eller att tillämpa kunskapen, snarare än att de passivt sitter och lyssnar på en introduktionsföreläsning om något som de lika gärna skulle kunna läsa i sin kursbok. Peer learing betyder att studenterna lär genom interaktioner med andra studenter på sin kurs. Ofta i mindre grupper eller två och två när de jobbar gemensamt med att lösa en uppgift.

Marianne Quiding-Järbrink framför det helt nya Experimental Medicine Building på campus, där hon arbetade mesta delen av tiden under det år hon hittills varit verksam vid Lee Kong Chian School of Medicine.
Marianne Quiding-Järbrink framför det helt nya Experimental Medicine Building på campus, där hon arbetade mesta delen av tiden under det år hon hittills varit verksam vid Lee Kong Chian School of Medicine.

Hårt arbetande studenter

Det finns tydliga skillnader mellan den pedagogiska kulturen i Singapore, jämfört med Sverige, tycker Marianne Quiding-Järbrink:

– De singaporeanska studenterna jobbar otroligt hårt, åtminstone de som läser medicin, och studietakten är högre. Gymnasieutbildningen i Singapore är mycket mer inriktad på att lära fakta snarare än att göra grupparbeten och träna kommunikation jämfört med Sverige.

På universiteten ser det mer ut som i Sverige. Det är stor skillnad i pedagogiska metoder och ambitioner beroende på vilken fakultet och vilken kurs du går.

– På ”min” medicinska fakultet är man dock långt framme pedagogiskt, och är ett av de flaggskepp rektor gärna hänvisar till. Man använder genomgående Team-based learning, en flipped classroom pedagogik helt utan traditionella föreläsningar, utan baserad på att studenterna läser och ser inspelade filmer innan de träffas för gruppundervisning och diskussioner. Där finns också en enhet för forskning inom specifikt medicinsk pedagogik, och ett ambitiöst kursutvärderingssystem. Troligen har detta varit möjligt eftersom att det är en helt ny utbildning, de första studenterna började höstterminen 2013, berättar Marianne Quiding-Järbrink.

Den akademiska forskningsmiljön vid Lee Kong Chian School of Medicine är mycket internationell, och lik den i Europa. Däremot är forskningsintresset relativt låg hos de singaporeanska läkarstudenterna, och de flesta doktorander och post-docs kommer från andra länder.

En ovanlig lärare

Marianne Quiding-Järbrink tror själv att hon erbjöds gästprofessuren för att hon är en ovanlig typ av lärare på skolan, eftersom hon är en aktiv forskare inom biomedicin med pedagogiskt intresse:

– På Lee Kong Chian School of Medicine är man antingen rekryterad som framstående forskare, eller pedagogiskt intresserad lärare. Flera av lärarna hade inte naturvetenskaplig bakgrund, utan var rekryterade baserat på sin pedagogiska kunskap. För oss låter det helt omöjligt, men med den Team-based learning som tillämpas på skolan kan undervisningstillfället ledas av en pedagog, som till sin hjälp har experter i ämnet. Men eftersom forskarna rekryterats utifrån sina forskningsmeriter fanns inte alla ämnen täckta, och inte alla forskare är intresserade av att undervisa. Mycket av undervisningen görs därför av kliniker från partnersjukhuset Tan Tock Seng Hospital.

Marianne Quiding-Järbrinks förordnande som gästprofessor är för läsåret 2016-2017, men hon hoppas på en förlängning. Under året kommer hon fortsätta arbetet med att utveckla innehållet i immunologi-undervisningen, och även delta i uppföljningsarbetet av ett kort akademiskt forskningsprojekt som alla studenter ska göra under sitt fjärde år, och vars första genomförande hon varit med och planerat. Hon planerar också ett pedagogiskt forskningsprojekt om studenternas utveckling av akademiska tänkande under projektet.

Utbytet med Singapore har gett Marianne nya verktyg för hennes egen undervisning och planering av gruppövningar och annat, som hon gärna delar med sig av:

– Jag ska delta i de pedagogiska utbildningarna som ges för lärarna på både Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten nästa termin, och har fått en del förfrågningar från andra avdelningar. Jag ingår också i kursledningen för den kurs på läkarprogrammet där jag främst är verksam, Infektion, Mikrobiologi och Immunologi, och bland våra lärare finns ett stort intresse för pedagogisk utveckling och studentaktiverande strategier. Jag tror att vi kommer att utnyttja det jag lärt mig till att fortsätta utveckla kursen mot mer studentaktiverande och ”flippade” pedagogiska strategier framöver.

Av: Elin Lindström
Taggat med: immunologi, institutionen för biomedicin, Internationalisering, pedagogisk utveckling, Singapore, STINT

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor