UTNÄMNING. Ingmar Skoog, professor i psykiatri med inriktning mot socialpsykiatri och epidemiologi , tar nu plats i styrelsen för den asiatiska organisationen Asian Society Against Dementia (ASAD). Därmed blir han den andra icke-asiatiska ledamoten i organsiationen, som är ett viktigt nätverk för Asiens ledande demensforskare.
ASAD (Asian Society Against Dementia) är en organisation för forskare och praktiker som sysslar med demens i Asien. De har årliga möten där forskare från Asien lägger fram sina resultat, men även där inbjudna föreläsare utanför Asien deltar.
– Som forskare ger det en unik möjlighet att få ett nätverk med Asiens ledande demensforskare, inte minst viktigt för AgeCap, Centrum för Åldrande och Hälsa, som är en del av UGOT Challenge, GUs satsning på forskning om globala utmaningar. Det ger också möjlighet att på nära håll följa demensforskningen i Asien, ett område där demensförekomsten kommer att öka enormt under de närmaste årtiondena, säger Ingmar Skoog.
Asien är det område där antalet äldre ökar i särklass mest i världen just nu, och Ingmar Skoog menar att han som ledamot i ASAD får möjlighet att sprida demensforskningen i Göteborg till nya grupper.
– Det är också hedrande att vara en av de två internationella experterna som ingår i styrelsen, kommenterar han.
Intresserad av global demensforskning
Forskare från Asien har överlag svårt att nå ut med sin forskning på internationella kongresser, och ASAD arbetar därför mycket för att uppmuntra och stödja unga asiatiska forskare att syssla med demensforskning, och för att skapa förutsättningar för samarbeten inom demensområdet mellan olika asiatiska länder. ASAD:s styrelse samlar de ledande demensforskarna i Asien, och de har bland annat skrivit gemensamma riktlinjer i olika demensfrågor.
Ingmar Skoog har tidigare varit inbjuden som huvudföreläsare vid ASAD:s möten bland annat i Filippinerna och i Sri Lanka.
– Man ansåg väl att jag visat intresse för global demensforskning och AgeCap har ju en profil att vår forskning ska vara av globalt intresse, inte minst genom UGOT Challenge. Dessutom visar det ju också att Göteborgs demensforskning röner ett intresse från övriga världen, säger Ingmar Skoog, som nu kommer att försöka vara med på de årliga mötena och de regelbundna telefonkonferenserna:
– Dels kommer jag att ge råd om olika frågor och om programmet vid mötena. Där kommer jag att delta med föredrag, sitta i kommitté för priser till unga forskare och arrangera undervisningssessioner. Jag har också blivit ombedd att ge råd när det gäller att starta nya epidemiologiska studier i Asien. I Hangzhou träffade jag en företrädare för Thailands hälsodepartement och hade även diskussion om detta med forskare från Chennai i Indien.