BIDRAG. Charlotta Saldert, docent vid enheten för logopedi, får 3,7 miljoner kronor från Vetenskapsrådet till sitt projekt om svårigheter att finna ord vid sjukdomar som stroke, Parkinsons sjukdom och MS. Hon är den enda av Sahlgrenska akademins forskare som får medel i Vetenskapsrådets utlysning inom samhällsvetenskap och humaniora.
I det här projektet undersöker Charlotta Saldert och hennes kollegor förekomst av ordfinnandesvårigheter (anomi) vid olika typer av neurogena sjukdomar, exempelvis stroke, Parkinsons sjukdom och MS. De ska också utvärdera effekten av en träningsmetod för att förbättra benämningsförmågan. Projektet undersöker hur ordfinnandeproblemen ser ut kvalitativt hos olika patientgrupper och hur olika personer hantera sina benämningssvårigheter, dels i en testsituation men också i vardagliga samtal.
– För att kunna göra det behöver vi vara förankrade inom lingvistiska och sociologiska teoretiska ramverk och använda oss av metoder som är vanligare inom humaniora än inom det medicinska fältet, säger Charlotta Saldert, och konstaterar att logopedi är ett tvärvetenskapligt forskningsområde.
Tidigare i år fick Charlotta Saldert även medel från Forte till projektet, och genom det nya bidraget från Vetenskapsrådet kan antalet deltagare och även antalet patientgrupper utökas.
– Särskilt spännande tycker jag att det ska bli att titta närmare på hur anomi kan se ut i de olika grupperna, och hur olika personer med anomi faktiskt hantera sina ordfinnandeproblem när de försöker uttrycka sig. Vi vet inte så mycket om det ännu och den kunskapen är också viktig för bemötande och omhändertagande av dessa grupper, säger Charlotta Saldert.
Charlotta Salderts projekt har titeln ”Att hitta de rätta orden vid neurogena kommunikationsstörningar: Benämning av objekt och aktiviteter, kommunikativa strategier i samtal samt effekter av benämningsträning”, och tilldelas totalt 3 694 200 kronor från Vetenskapsrådet.