BIDRAG. Ulrika Islander, forskare vid avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, får Hasselbladstiftelsens anslag till kvinnliga forskares vidaremeritering inom naturvetenskap. Bidraget är en miljon kronor, och gör det möjligt för henne att arbeta ett år i ett schweiziskt forskningslabb.
– Det betyder naturligtvis jättemycket för mig att stiftelsen tycker att min forskning är intressant och vill satsa på min vidareutveckling som forskningsledare, kommenterar Ulrika Islander.
Anslaget ger Ulrika Islander möjligheten att genomföra en forskningsvistelse utomlands. I början av sommaren nästa år ska hon ta med sig sin familj och flytta till St Gallen i Schweiz, där hon ska fördjupa och vidareutveckla sitt samarbete med en forskargrupp. Hon kommer gästa gruppen under ett års tid.
– Att flytta utomlands för att arbeta en period som gästforskare är något som jag länge drömt om, men som av familjeskäl inte varit möjligt för mig tidigare, säger Ulrika Islander, som nu förbereder sig för att forskningsvistelsen i Schweiz ska bli så produktiv som möjligt:
– Just nu står jag i begrepp att rekrytera en postdok till mitt labb här i Göteborg så att min pågående verksamhet vid Göteborgs universitet ska löpa på smidigt under året jag är borta. Naturligtvis är det även många privata detaljer att ordna med innan vi flyttar som bostad och barnens skolgång i Schweiz.
Hennes forskning handlar om att identifiera de mekanismer som är inblandade i östrogens skyddande effekt vid ledgångsreumatism. Förra året kunde Ulrika Islanders grupp visa att behandling med östrogen minskar Th17-cellers förmåga att förflytta sig från lymfkörtlar till leder. Th17-celler är en celltyp i immunförsvaret som är inblandad i utvecklingen av ledgångsreumatism.
– Vi har nu anledning att tro att speciella stromaceller i lymfkörtlarna är de celler som påverkas av östrogen vid ledgångsreumatism och att dessa stromaceller sedan kontrollerar Th17-cellernas förmåga att förflytta sig från lymfkörtlarna till lederna, säger Ulrika Islander.
Det forskningslabb där Ulrika Islander ska vara gästforskare under ett år är världsledande inom forskning på stromaceller, och på interaktioner mellan stromaceller och immunceller.
– Jag ser väldigt mycket fram emot att få arbeta tillsammans med forskarna i gruppen och att få möjlighet att lära mig de metoder som används i fältet. Jag kan sedan ta med mig kunskapen tillbaka till mitt labb och applicera på mina frågeställningar.
Det är sjätte året i rad som Hasselbladstiftelsen stöder kvinnliga forskares vidaremeritering inom naturvetenskap, inklusive teknik och livsvetenskaper. Anslagen kan sökas av kvinnliga forskare anställda vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet, och två kvinnliga forskare beviljas en miljon kronor vardera till vidaremeritering. Även Merima Hasani, forskarassistent vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers, får årets anslag från Hasselbladsstiftelsen. Merima Hasani fokuserar på utveckling av metoder för kemisk modifiering av cellulosa i vatten.
Nyligen fick Ulrika Islander även ett etableringsbidrag från Vetenskapsrådet, på totalt sex miljoner kronor.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: JESPER LUDVIGSEN