NY STUDIE. Pojkar vars kroppsmasseindex (BMI) stiger kraftigt under puberteten löper ökad risk att dö till följd av hjärt-kärlsjukdom senare i livet. Motsvarande risk finns inte bland dem som är överviktiga som yngre och blir normalviktiga under tonåren, visar en studie från Sahlgrenska akademin.
I studien ingår över 37600 män, födda 1945-61, vars längd och vikt finns väl dokumenterad från både skolhälsovård och mönstringsregister. Med hjälp av BMI-värden vid 8 respektive 20 års ålder har förändringen i BMI under puberteten beräknats.
Att övervikt hos vuxna är en riskfaktor för död i hjärt-kärlsjukdom är känt sedan tidigare. Den nu aktuella studien är dock först med att ringa in vilken period under uppväxten som är mest kritisk.
Puberteten avgörande
Den ökade dödligheten gällde pojkar vars BMI ökade kraftigt under puberteten, medan det inte var någon ökad risk för dem som var överviktiga före puberteten men fick en normalisering av BMI under pubertetsåren. Det verkar således vara ohälsosamt att öka BMI kraftigt under puberteten.
– I den här studien visar vi att kraftig BMI-ökning just under puberteten är av särskild betydelse, medan högt BMI vid 8 års ålder inte är kopplad till förhöjd risk att drabbas av död i hjärt-kärlsjukdom säger Jenny Kindblom, docent vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet.
Viktigt att följa BMI
En viss grad av stigande BMI hör puberteten till. De ökade riskerna uppstår enligt studien i gruppen pojkar vars BMI ökar med mer än 7 enheter under puberteten. Inom den gruppen ökar risken att dö till följd av hjärt-kärlsjukdom senare i livet med hela 22 procent för varje extra BMI-enhet.
– Våra data tyder på att man under puberteten ska följa BMI hos skolbarn extra noga för att tidigt identifiera barn som har förhöjd risk att i framtiden drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, konstaterar professor Claes Ohlsson.
Studien är publicerad i Lancet Diabetes & Endocrinology.