GLOBAL HÄLSA. Göteborgs universitets Global Challenges seminarium med Denis Mukwege blev så populärt att seminariet behövde byta lokal för att ge fler möjlighet att vara med. Denis Mukwege driver ett omtalat arbete i Kongo för att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Jeanette Tenggren Durkan ger oss en rapport från seminariet, som hölls måndagen den 17 oktober.
Under sitt föredrag redogjorde Denis Mukwege i detalj för sitt arbete att hjälpa kvinnor som överlevt sexuellt våld på Panzisjukhuset i Kongo. Föredraget följdes av en visning av en trailer för en film om Dr Mukwege och hans arbete med titeln ”The man who mends women – the wrath of Hippocrates” (Här kan du se trailern: https://www.youtube.com/watch?v=KU62X6iV1ZI&app = skrivbordet http://mukwege-themovie.com/) och en kort intervju med filmens regissör Thierry Michel. Seminariet avslutades med en paneldiskussion, där Dr Mukwege deltog, tillsammans med två professorer från Göteborgs universitet; Maria Stern, institutionen för globala studier och Marie Berg, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och forskare vid Göteborgs universitets centrum för personcentrerad vård – GPCC.
Fortsatt krig i delar av landet
I sin presentation beskrev Denis Mukwege situationen i Demokratiska Republiken Kongo, där han har arbetat som chef för Panzisjukhuset sedan 1999. Panzisjukhuset är ett remiss-sjukhus i östra Kongo, som stöds ekonomiskt av Läkarmissionen och välgörenhetsorganisationen PMU. Även om det officiellt rått fred i landet sedan 2003 rasar fortfarande krig i de östra delarna, och övergreppen fortsätter. Panzisjukhuset skapades egentligen för att minska mödra- och barnadödligheten, men den första patienten som kom in igenom dörrarna för att söka hjälp kom för att få behandling för skador orsakade av extremt sexuellt våld. Dr Mukwege trodde att detta skulle vara ett isolerat fall, men denna patientgrupp har sedan dess blivit den sjukhusets huvudsakliga inriktning Kvinnor reser från hela regionen och även från grannländerna till Panzisjukhuset, och Dr Mukwege har sedan dess hjälpt tusentals flickor och kvinnor i alla åldrar, från sex månader gamla spädbarn till åldringar i 80-årsåldern – alla med fruktansvärda skador.
Våldtäkt som ett vapen i krig
Våldtäkt används fortfarande som vapen i flera krig världen över. Det sexuella våldet drabbar inte bara den enskilda kvinnan, utan får också många andra fruktansvärda konsekvenser. Enligt Dr Mukwege orsakar våldet befolkingsförflyttning eftersom människor flyr i rädsla. Kvinnornas skador är ofta så allavrliga att de inte klarar att föda barn, vilket orsakar en befolkningsreducering. Även ekonomin drabbas eftersom kvinnor är för rädda för att gå ut för att arbeta på fälten. Det sexuella våldet har en traumatisk inverkan på både familjelivet och på hela samhället. Dr Mukwege konstaterade bistert att systematisk användning av våldtäkter ger samma effekt som konventionell krigföring, men till en mycket lägre kostnad.
Den personcentrerade one-stop modellen
– Medicinsk behandling var vår första prioritet, men vi insåg snart att det inte var tillräckligt. Vi behövde ett bredare perspektiv, sade Dr Mukwege under sin presentation.
För att behandla och rehabilitera offren för extremt sexuellt våld har en personcentrerad holistisk modell, den så kallade one-stop modellen, utvecklats. Modellen bygger på att arbeta med kvinnor inom fyra pelare – deras medicinska, psykosociala, juridiska och socioekonomiska behov och man identifierar utöver detta deras individuella resurser och använder dem aktivt i återuppbyggnaden av deras egna liv och de samhällen de lever i. Professor Marie Berg bidrog till de personcentrerade delarna av modellen, som i övrigt har utvecklats som den naturligt bästa lösningen.
Denis Mukwege och Marie Berg är författare till en nyligen publicerad artikel med rubriken ”A Holistic, Person-centred Care Model for Victims of Sexual Violence in Democratic Republic of Congo: The Panzi Hospital One-Stop Centre Model of Care” (länk http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371%2Fjournal.pmed.1002156&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+plosmedicine%2FNewArticles+(PLOS+Medicine+-+New+Articles).
Från måltavlor i krig – till aktörer i fredsprocessen
Om kvinnorna får det stöd de förtjänar genomgår de en tydlig förändring – från offer till överlevande, från överlevande till förändringsagenter och deltagare i fredsprocessen. Denis Mukwege menade att dessa kvinnor har en enorm styrka och är mer än ”bara offer”. Det breda arbetsprogrammet omfattar även andra medlemmar av samhället på alla nivåer, inklusive män, för att utbilda och förändra attityder.
I Kongo pågår ett arbete att få fler kvinnor i ledande politisk ställning, som Denis Mukwege ser som ett viktigt steg i arbetet att läka landet. De har lyckats få in några kvinnor i de fredsbevarande styrkorna, vilket är extraordinärt med tanke på att många av de män som har maktpositioner inom dessa styrkor och i landet i stort själva varit förövarna av dessa brott. Men en hel del arbete återstår att göra, och landet behöver hjälp.
– Det är en mycket komplicerad situation, och förövarna är också offer, avslutade Denis Mukwege sitt anförande.
Denis Mukwege har fått en rad många utmärkelser för sitt arbete, såsom Olof Palmepriset, Right Livelihood Award, FN: s människorättspris, EU:s Sacharovpris för tankefrihet, och precis nyligen Seoul fredspris. Han har också nominerats till Nobels fredspris ett flertal gånger.
Detta Global Challenges seminarium, som arrangeras av Göteborgs universitet, hölls i samarbete med Right Livelihood, Läkarmissionen och PMU. Global Challenges seminarierna lanserades år 2015 för att främja förståelse för de globala utmaningarna och processer och därigenom tillhandahålla verktyg för att bidra till en demokratisk samhällsutveckling. Seminarierna är öppna för studenter och personal vid Göteborgs universitet, men allmänheten är också välkommen.
TEXT: JEANETTE TENGGREN DURKAN
FOTO: LISS PERSSON