INTERNATIONALISERING. En personcentrerad vårdmodell har utvecklats vid Panzisjukhuset i Kongo – en metod för att hjälpa kvinnor som traumatiserats svårt av sexuellt våld i krigets fotspår. Marie Berg, professor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, har tillsammans med Dr Denis Mukwege nyligen gjort en vetenskaplig artikel som beskriver vårdmodellen One Stop Centre. Här ger hon oss historien bakom sitt samarbete med den kände kongolesiske läkaren.
”För 32 år sedan anlände jag för andra gången till Lemerasjukhuset i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo, ett land som då hette Zaïre. En två års arbetsperiod låg framför mig som barnmorska och min man som läkare. Vi tyckte det var väldigt positivt att dr Denis Mukwege fanns på plats och blev mycket glada när vi ganska direkt blev hembjudna till honom och hans familj. Men glädjen byttes till besvikelse när Denis berättade att han inom kort skulle lämna oss för att påbörja specialistutbildning till gynekolog i Frankrike. Detta skulle innebära en betydligt större arbetsbörda för oss än vad vi räknat med.
Under vår nästa arbetsperiod på Lemera sjukhus kom Denis Mukwege tillbaka som färdigutbildad gynekolog och från 1989 fick vi förmånen att arbeta två år tillsammans. Jag hade då beslutat mig att vidga perspektivet på hälsoarbete och starta en kvinnoskola för att höja livskunskapen med allt ifrån alfabetisering till hygien, graviditets- och förlossningskunskap samt barnavård och nutrition. Drivkraften och motivet var att stödja kvinnors medvetenhet och val att föda färre barn. Jag upplevde att dr Mukwege ville att jag enbart skulle fokusera på arbetet som ansvarig barnmorska på förlossningsavdelningen. Jag valde att inta en mer coachande roll där de lokala barnmorskorna successivt fick ta över ledningen för att jag skulle kunna få tid till kvinnoskolan och barnmorskorna växa in i en ledande roll. Med tiden har många studier visat utbildningsnivåns samband med olika hälsoutfall och förmodligen var detta min viktigaste insats för Kongo. Att arbeta med kvinnoskolor är mycket effektivare än att syssla med familjeplanering i ett snävt perspektiv.
Åren har gått och 1996 startade kriget i Kongo på just Lemerasjukhuset. När sjukhuset drabbades av en brutal attack riktad mot försvarslösa patienter flydde alla som kunde. Dr Mukwege, som var sjukhuschef, fanns inte på plats när attacken skedde, och han kunde aldrig återvända till det sjukhus han hade arbetat på i sju år. I krigets spår hände förfärliga saker med grymheter som vi hade anledning av fokusera i Global Challenge seminariet 17 oktober. Den främsta krigsföringen är sexuella våldtäkter kombinerat med brutalt våld. Dr Mukwege blev chef för det nya Panzisjukhuset i Bukavu, som byggdes främst för att främja mödra- och barnhälsa. Istället har det blivit ett specialistsjukhus att behandla kvinnor som drabbats av svåra skador relaterat till det sexuella våldet.
Vårt engagemang för Kongo har fortsatt. Vid ett besök på Panzisjukhuset för snart ett år sedan fick jag uppdrag av Dr Mukwege att dokumentera den vårdmodell som utvecklats som ett resultat av många års behandling av tusentals svårt traumatiserade kvinnor och flickor. One Stop Centre Care är en holistisk vårdmodell med fyra pelare: medicinsk, psykologisk, socioekonomisk och juridisk vård. Intressant är att konceptet kvinnoskola är en central del i den socioekonomiska grundpelaren.
Vill ni veta mer finns det att läsa här:
Mukwege D, Berg M. A Holistic, Person-Centred Care Model for Victims of Sexual Violence in Democratic Republic of Congo: The Panzi Hospital One-Stop Centre Model of Care. PLoS medicine. 2016;13(10):e1002156.
http://journals.plos.org/plosmedicine/article/authors?id=10.1371/journal.pmed.1002156
TEXT: MARIE BERG
FOTO:LISS PERSSON
Rune Andersson skriver
Fint exempel på internationellt samarbete inom global hälsa
Marie Engwall skriver
Det är med stort intresse jag läser om ert arbete som varat under en längre tid. Att kvinnornas situation uppmärksammas även vetenskapligt är viktigt.