UTBILDNING. Kunskapsprov, den verksamhetsförlagda utbildningen och ALF. Det var några av punkterna på agendan när representanter från landets alla läkarutbildningar samlades i Göteborg i slutet av förra veckan.
Kristina Bry, professor i barnmedicin verksam på Östra sjukhuset, var en av de sista åhörarna att ta plats i hörsal Arvid Carlsson för det nationella läkarutbildningsmötet. Hon såg fram emot att skapa sig en bättre bild av hur läkarprogrammen är upplagda vid de övriga universiteten, och då särskilt inom sitt eget ämne pediatrik:
– Pediatriken är en omfattande kurs, och det är viktigt att ämnet får tillräckligt mycket plats i programmet.
Hon var också intresserad av att höra om den nationella frågebank som skulle presenteras under mötet.
– Det låter inte som en dålig idé, om man skapar en gemensam bank för tentafrågor.
Beröm till VGR
Efter ett varmt välkomnande till Göteborg sade dekanus Olle Larkö att han tycker att Sahlgrenska akademin kanske sticker ut i mängden jämfört med andra lärosäten, genom diskussionerna om höjda krav på våra studenter. Han beskrev hur Sahlgrenska akademins styrelse fattat ett beslut att graderade betyg ska införas:
– Tidsschemat är oklart, men frågan är inte OM graderade betyg ska införas, utan NÄR, sade Olle Larkö under sitt inledningstal.
Han nämnde också vidareutbildningen för specialistläkare, som är en hjärtefråga för Olle Larkö, där han menar att utvecklingen går för långsamt i Sverige. Med viss stolthet konstaterade han att Sahlgrenska akademins nära samarbetspartner Västra Götalandsregionen nu visar vägen för andra vårdorganisationer, genom sin nya satsning på vidareutbildning. Han lyfte fram Anna Nilsdotter som satt i publiken som en person som gjort en viktig insats för VGR:s vidareutbildningssatsning.
När prodekan Eric Hanse tagit över ordet, beskrev han hur han själv tidigare haft stor nytta av de nationella läkarutbildningsmötena, och han poängterade att dessa möten sannolikt kommer att få ännu större – och mer formell – betydelse i framtiden, eftersom det nya kvalitetssystem som nu tas fram till stor del kommer att luta sig mot det interna kvalitetsarbete som lärosätena själva bedriver.
Motsättning tydliggjordes
Att graderade betyg är en omtvistad fråga på Sahlgrenska akademin stod klart för åhörarna, när Agneta Ekman, ordförande i läkarprogramskommittén, gav sin syn på saken:
– Jag vill tydliggöra att läkarutbildningen inte är för graderade betyg. Det pågår en strid på fakulteten, och jag vill lugna de studenter som är här i denna fråga.
Det nationella läkarutbildningsmötet vänder sig till programansvariga, lärare, studievägledare, handläggare och studenter. Mötet ges varje år, och lärosätena turas om att vara värdar. Årets möte, som samlade drygt hundra deltagare från sju lärosäten, gavs från lunch till lunch, den 6-7 oktober, med middag på Universeum som den sociala höjdpunkten.