OLLE HAR ORDET. Dekanus Olle Larkö gläds åt den fortbildningsplan som Västra Götalandsregionen nu tagit fram, som ska säkerställa att även färdigspecialiserade läkare får ta del av kurser, kongresser och annan fortbildning. I sin krönika uttrycker han också sin frustration över att den nationella utvecklingen går alldeles för långsamt.
Så sent som i förra veckan var jag på europeiskt hudmöte i Wien. Där blippade jag och alla andra oss in på olika presentationer inom mitt fält dermatologi. För min del betyder blippandet egentligen ingenting, men för de flesta av mina europeiska kollegor krävs det av dem att de kan visa att de fått ett visst antal timmars fortbildning varje år. Så tycker jag det borde vara för oss svenska läkare också – ja, egentligen för sjuksköterskor och tandläkare också.
Dekanerna vid de övriga medicinska fakulteterna håller med mig i frågan, och vi har lyft den till regeringen, som hittills inte velat införa fortbildningskrav för läkare. Det är frustrerande att det går så trögt på nationell nivå, men här i Västsverige händer det grejer som vi på Sahlgrenska akademin borde hänga med på.
Det är faktiskt Västra Götalandsregionen som visar var skåpet ska stå
Det är faktiskt Västra Götalandsregionen som visar var skåpet ska stå – vår närmsta samarbetspartner visar vägen. Anna Nilsdotter, som är FoU-chef och ordförande för det medicinska kompetensutvecklingsrådet, har gjort ett förstklassigt arbete, som lett fram till att VGR nu antagit en fortbildningsplan för färdigspecialiserade läkare. Konkret ska fortbildningsplanen användas i samband med specialistläkarnas utvecklingssamtal med sin lönesättande chef, för att skapa kontinuitet i deras fortbildning. Den nya fortbildningsplanen ska nu testas i en pilot på SU, och sedan spridas till resten av regionen.
Dessutom har Västra Götalandsregionen nu invigt sitt nya Campus Nya Varvet, i de lokaler där NHV tidigare låg. Campus Nya Varvet ska samla all fortbildning inom Västra Götalandsregionen, där ibland vårdpersonal.
Det finns en roll för våra duktiga lärare att spela
Jag är övertygad om att det finns en roll för våra duktiga lärare att spela i den här satsningen. Vi kommer att diskutera detta med Västra Götalandsregionen inom den närmsta tiden. Fortbildningen kommer förhoppningsvis bli en större del av vårt uppdrag, och jag tror också vi kommer behöva rekrytera fler lärare för att hantera efterfrågan.
Jag kan bara hoppas att andra vårdorganisationer låter sig inspireras av initiativet i Västra Götalandsregionen. Det är direkt pinsamt att Slapp-Sverige, tillsammans med Portugal och Malta, är de enda i hela Europa som inte har några officiella krav på att specialistläkare måste hänga med. Inom i stort sett samtliga medicinska specialiteter går utvecklingen i rasande fart, och ytterst handlar kravet på fortbildning faktiskt om patientsäkerheten. Patienterna har rätt att få hjälp av en läkare som är insatt i den senaste forskningen och som känner till de nya behandlingar som står till buds.