Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Hög prioritet för utlämnande av allmänna handlingar

4 oktober, 2016

OFFENTLIGHETSPRINCIPEN. När det kommer in en begäran om att få ut en allmän handling till universitetet ska vi prioritera detta framför annat administrativt arbete, och genast lämna ut den begärda handlingen. Akademiliv tar hjälp av universitetsjurist Kristina Ullgren för att klargöra vad som gäller, med anledning av aktuell kritik från Justitieombudsmannen (JO).

I ett utlåtande nyligen riktade JO kritik mot Göteborgs universitet, för att vi inte lämnat ut allmänna handlingar tillräckligt snabbt. Ärendet gäller en person som begärt att få ut tidigare tentamensfrågor från utbildningar vid Sahlgrenska akademin, där kursansvariga lärare inte velat lämna ut dessa eftersom de innehöll känsliga patientbilder.

Kristina Ullgren
Kristina Ullgren

– En tenta, det vill säga de skrivningsfrågor som använts vid examination, arkiveras av universitetet i tio år. Det är alltid en allmän handling som alltid ska lämnas ut på begäran. Om en lärare inte vill att känslig information ska spridas ska denne inte ta med informationen när tentan skapas, säger Kristina Ullgren, universitetsjurist inom enheten för myndighets- och utvecklingsstöd.

Vem eller varför spelar ingen roll

Principen att alla ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar har funnits länge i Sverige – i år är det faktiskt 250 år sedan offentlighetsprincipen infördes, som en del av grundlagen Tryckfrihetsförordningen. Enligt offentlighetsprincipen kan vem som helst vända sig till en myndighet och begära ut en allmän handling. Den som begär ut en handling behöver inte säga sitt namn eller vad handlingen ska användas till.

Olika sorters handlingar

Handlingar består ofta av dokument med text, men de kan också vara bilder, bandinspelningar, filmer eller annan information som till exempel lagrats i en dator. Offentlighetsprincipen delar in handlingar i olika kategorier.

Det finns handlingar som inte blivit allmänna ännu, till exempel minnesanteckningar, utkast, protokoll som inte justerats eller handlingar som hör till ett ärende som ännu inte färdigbehandlats. Dessa handlingar behöver vi inte lämna ut, men vi får göra det.

Allmänna handlingar kan antingen ha upprättats vid universitetet, eller skapats någon annanstans och sedan inkommit hit. Allmänna handlingar kan antingen vara offentliga eller hemliga. Hemliga handlingar är sådana som tidigare bedömts omfattas av en sekretessregel, och som ska genomgå en ny sekretessprövning innan de kan lämnas ut.

Om du skickar en minnesanteckning eller annan handling som ännu inte blivit allmän hos oss till annan myndighet blir den inkommen där, och därmed en allmän offentlig handling vid den myndigheten.

Sekretess är undantaget

I undantagsfall kan de allmänna handlingar som begärts ut omfattas av en sekretessregel i offentlighets- och sekretesslagen och kan därmed sekretessbeläggas. Om en allmän handling omfattas av sekretess ska en sekretessprövning genomföras som ska ge svar på om den allmänna handlingen kan lämnas ut trots att den omfattas av sekretess eller om handlingen inte får lämnas ut. Det finns också handlingar som ännu inte blivit en allmän handling, till exempel i fall där ärendet som handlingen handlar om ännu inte är färdigbehandlat.

– Om någon begär att få ut en handling och du är osäker på om den är allmän och offentlig får du gärna vända dig till någon som kan hjälpa dig svara på det. Man kan till exempel gärna höra av sig till mig eller någon av mina kollegor, säger Kristina Ullgren, som nås på telefon 031-786 1092 eller e-post kristina.ullgren@gu.se.

Hög prioritet

JO poängterar i sitt utlåtande att det ska gå snabbt att ge besked i en utlämnandefråga – normalt bör detta besked lämnas samma dag som framställningen gjorts.

– Vi ska alltså lägga det andra arbetet åt sidan och genast ta itu med den handling som begärts utlämnad. Det är så JO ser på saken, och då är det detta som gäller, konstaterar Kristina Ullgren.

Om vi måste gå igenom omfattande material för att kunna behandla begäran kan en viss fördröjning vara ofrånkomligt. Men lagen anger tydligt att allmänna handlingar ska lämnas ut utan onödiga dröjsmål, och JO påpekar därför att hanteringen av utlämnandefrågor måste prioriteras framför annan administrativ verksamhet.

Handlingarna kan vara mycket omfattande. Om kopior önskas ska vi ge de första nio gratis, men från och med den tionde kopian tas en avgift, i enlighet med avgiftsförordningen. Den som begärt tillgång till en offentlig, allmän handling ska alltid kunna ta del av den på plats på universitet utan att det kostar något.

Avslag beslutas av universitetsdirektören

För att försvåra saken ytterligare finns också något som kallas potentiella handlingar. En potentiell handling är en handling som kanske inte finns just nu hos myndigheten, men som kan skapas genom sammanfogning av uppgifter som finns i olika register och databaser vid universitetet. Här gäller dock att endast de potentiella handlingar som vi själva brukar ta fram för vårt eget arbete är allmänna handlingar.

Att sammanfoga olika uppgifter från olika register kan också strida mot integritetslagstiftning och därmed inte vara tillåten. I så fall får vi inte ta fram en sådan handling och kan därmed inte heller lämna ut någon sådan handling till allmänheten.

Om en begäran att få ut en allmän handling ska avslås är detta ett aktivt beslut av myndigheten, och det är universitetsdirektör Jörgen Tholin som fattar detta beslut. Den som begärt ut en allmän handling och nekas detta har rätt att få ett skriftligt beslut där det framgår vilken sekretessregel som har tillämpats hur hen ska göra för att överklaga beslutet till kammarrätt.

Bättre rutiner

Kristina Ullgren påpekar att forskningsmaterial kan styras av andra lagar, där till exempel uppgifter från patientjournaler kan innebära att sjukhussekretessen är tillämplig. Det är också viktigt att komma ihåg att vi måste ha tillgång till handlingen för att kunna lämna ut den:
– De svar studenter gett på tentor lämnas till exempel tillbaka till studenterna. När svaren lämnats tillbaka arkiveras de inte vid universitetet, och därför kan vi inte heller lämna ut dem. Det är inte möjligt att lämna ut en allmän handling som vi inte har.

Att JO riktat kritik mot universitetet på det sätt som nu skett är inte vanligt, men det förekommer, berättar Kristina Ullgren. JO:s beslut innebär ingen påföljd för universitetet, förutom att JO nu ställer krav på att universitetet förbättrar sina rutiner.

Kontaktuppgifter:
Kristina Ullgren, universitetsjurist: 031-786 1092 eller kristina.ullgren@gu.se

Här kan du läsa Göteborgs universitets arkivhandbok: http://www.gu.se/digitalAssets/1255/1255842_Arkivhandbok061027.pdf

Här kan du läsa en enkel, sammanfattande skrift om offentlighetsprincipen, utgiven av regeringen: http://www.regeringen.se/contentassets/cb2808f6d4914ee0a0a2a568a5d76532/offentlighetsprincipen_a6_sept2015_webb.pdf

Här kan du läsa hela tryckfrihetsförordningen i Svensk författningssamling: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Tryckfrihetsforordning-19491_sfs-1949-105/

handlingar-720

Av: Elin Lindström
Taggat med: administration, allmänna handlingar, grundlag, Justitieombudsmannen (JO), myndighetsutövning, offentlighetsprincip

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor