Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
BoIC invigdes med pompa och ståt. Foto: Jenny Haagman/SU

Bild- och interventionscentrum – en vision som nu realiserats

23 september, 2016

Från ett ”hus med bärighet nog för en MR-kamera” till en vision om vad SU skulle kunna göra för patienterna i framtiden. Så beskrivs resan från de första planerna för 15 år sedan till invigningen av Bild- och interventionscentrum den 23 september 2016.

Musiken, framförd av elever vid Billströmska folkhögskolan, blandar sig med människornas röster och fyller den över 20 meter höga ljusgården som ligger mellan Bild- och interventionscentrum och korridoren rakt genom Sahlgrenska sjukhuset huvudbyggnad. Gästerna börjar samlas på golvet och balkongerna alla fem våningar upp fylls av de medarbetarna från de verksamheter som redan flyttat in. I korridoren stannar nyfikna patienter och andra sjukhusbesökare till. Det är fest, det är invigning av Bild- och interventionscentrum.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson inleder med att berätta om den stora politiska enighet som rådde om beslutet att säga ja till investeringen Bild- och interventionscentrum för tio år sedan.

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska vara längst fram med den tekniska utrustningen. Vi vill att patienterna i Västra Götalandsregionen ska ha tillgång till den bästa vård som går att få. Det är också viktigt att medarbetarna på våra vårdenheter i regionen och på SU ser att vi satsar, säger han, och tillägger att han redan börjat fundera på vilken nästa satsning ska bli för att universitetssjukhuset ska kunna behålla sin frontposition framöver.

Bild- och interventionscentrums betydelse för hela regionen betonades även av regiondirektör Ann-Sofi Lodin. Den tekniska utrustningen kommer inte bara smala specialiteter till godo, betonade hon, utan gynnar breda patientgrupper, som strokepatienter.

– Patienten kan få snabbare, säkrare och bättre vård vilket inte bara räddar liv utan leder till att livet efter sjukdomen blir så bra som möjligt.

Hon tackar samverkanspartners inom sjukvården men även Chalmers och Sahlgrenska akademin – och riktar sig särskilt till ett par viktiga initiativtagare, Lennart Ring och Robert Leth.

– Utan er hade detta kanske inte blivit av.

Lennart Ring Foto: Jenny Haagman/SU
Lennart Ring
Foto: Jenny Haagman/SU

Lennart Ring och Robert Leth, som båda fungerat som projektledare under byggåren, minns hur det började. Redan 2003 fanns det behov av och planer på en ny typ av operationssalar. Strax därefter blev Lennart Ring kontaktad av dåvarande chefen för radiologi, Anne Olmarker.

– Hon behövde MR-kameror i patientnära läge. ”Det fixar vi” tänkte jag. Men det fungerade inte i de byggnader vi hade, de hade inte tillräckligt bärighet, rekapitulerar Lennart Ring.

Istället byggdes ett provisorium, den så kallade MR-bubblan på plan 2 i Sahlgrenskas huvudbyggnad. Men detta byggtekniska dilemma blev upprinnelsen till planerna på en ny byggnad.

– 2005 presenterade jag skisserna för ledningsgruppen men det blev tvärstopp. Jag måste erkänna att jag blev arg, säger Lennart Ring.

Men projektet visade sig inte gå i stöpet – det behövdes bara en annan inriktning. En så kallad vändning, förklarar Robert Leth.

– Vi skulle inte bygga ett hus utan en dröm om vad vi ville erbjuda patienter med stroke, cancer och hjärt-kärlsjukdomar om 15 år. Ett stort antal personer satte sig ner och spånade i många olika konstellationer, vi spionerade på andra, till och med runtom i världen. Det resulterade i en vision om vad vi skulle kunna erbjuda medborgarna men även våra partner i näringslivet och akademin, säger han och tillägger:

-Det är alltså inte ett hus med bärighet vi byggt, vi har realiserat en infrastruktur för att förverkliga den drömmen.

De båda betonade att tack vare att visionen stått så fast genom hela projekttiden har det varit möjligt att jobba mot ett rörligt mål, något som krävs när det gäller att få den allra senaste medicinska tekniken och kompetensen på plats.

Nu är en del av projektet Bild- och interventionscentrum fullbordad och överlämnad i sjukhusets vård.

Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör
Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör. Foto: Jenny Haagman/SU

Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör, är glad och ärad över att idag få vara med och inviga.

– Med Bild- och interventionscentrum får SU och Västra Götalandsregionen ett av de bästa centrumen för diagnos och behandling när det gäller cancer, neurologi och hjärt-kärlsjukdomar. Vi samlar toppmodern utrustning och fantastiskt hög kompetens och ligger nu i världsklass.

Hon pekade på att de goda och välplanerade vård- och behandlingsmiljöerna skapar möjligheter för nya och fruktbara samarbeten över specialitetsgränserna, vilket är unikt internationellt sett.

– Vi får också ett ökat intresse för forskning, utveckling och utbildning vilket gagnar patienten och det täta samarbetet mellan sjukhuset och Sahlgrenska akademin.

Dagens moderator Anette Åquist Falkenrot, till vardags medicinsk informationsdirektör, tar upp kompetenstråden och initierar spontant en applåd till alla medarbetare som står längs räckena vid de olika våningsplanen.

– SU är inte bara Göteborgs och regionens sjukhus utan hela Sveriges sjukhus. Vi får inte glömma att SU har flest rikssjukvårdsuppdrag i landet, säger Johnny Bröndt, ordförande i sjukhusets styrelse, innan han och Johnny Magnusson skrider till verket att förrätta själva invigningen.

Tillsammans drar de båda ordförandena i en guldtofs och under trumvirvlar och folkets jubel släpps en tjugo meter lång regnbågsfärgad vepa ner från ljusgårdens tak med texten Kompetens och teknik i världsklass!

När konfettin i guld och silver regnat ned över allt folk ljusgården känns det att Bild- och interventionscentrum är invigt – på riktigt!

 

Av: Katarina Hallingberg
Taggat med: Bild- och interventionscentrum, BoIC, forskningens förutsättningar, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Samverkan, Västra Götalandsregionen

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor