Från ett ”hus med bärighet nog för en MR-kamera” till en vision om vad SU skulle kunna göra för patienterna i framtiden. Så beskrivs resan från de första planerna för 15 år sedan till invigningen av Bild- och interventionscentrum den 23 september 2016.
Musiken, framförd av elever vid Billströmska folkhögskolan, blandar sig med människornas röster och fyller den över 20 meter höga ljusgården som ligger mellan Bild- och interventionscentrum och korridoren rakt genom Sahlgrenska sjukhuset huvudbyggnad. Gästerna börjar samlas på golvet och balkongerna alla fem våningar upp fylls av de medarbetarna från de verksamheter som redan flyttat in. I korridoren stannar nyfikna patienter och andra sjukhusbesökare till. Det är fest, det är invigning av Bild- och interventionscentrum.
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson inleder med att berätta om den stora politiska enighet som rådde om beslutet att säga ja till investeringen Bild- och interventionscentrum för tio år sedan.
– Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska vara längst fram med den tekniska utrustningen. Vi vill att patienterna i Västra Götalandsregionen ska ha tillgång till den bästa vård som går att få. Det är också viktigt att medarbetarna på våra vårdenheter i regionen och på SU ser att vi satsar, säger han, och tillägger att han redan börjat fundera på vilken nästa satsning ska bli för att universitetssjukhuset ska kunna behålla sin frontposition framöver.
Bild- och interventionscentrums betydelse för hela regionen betonades även av regiondirektör Ann-Sofi Lodin. Den tekniska utrustningen kommer inte bara smala specialiteter till godo, betonade hon, utan gynnar breda patientgrupper, som strokepatienter.
– Patienten kan få snabbare, säkrare och bättre vård vilket inte bara räddar liv utan leder till att livet efter sjukdomen blir så bra som möjligt.
Hon tackar samverkanspartners inom sjukvården men även Chalmers och Sahlgrenska akademin – och riktar sig särskilt till ett par viktiga initiativtagare, Lennart Ring och Robert Leth.
– Utan er hade detta kanske inte blivit av.
Lennart Ring och Robert Leth, som båda fungerat som projektledare under byggåren, minns hur det började. Redan 2003 fanns det behov av och planer på en ny typ av operationssalar. Strax därefter blev Lennart Ring kontaktad av dåvarande chefen för radiologi, Anne Olmarker.
– Hon behövde MR-kameror i patientnära läge. ”Det fixar vi” tänkte jag. Men det fungerade inte i de byggnader vi hade, de hade inte tillräckligt bärighet, rekapitulerar Lennart Ring.
Istället byggdes ett provisorium, den så kallade MR-bubblan på plan 2 i Sahlgrenskas huvudbyggnad. Men detta byggtekniska dilemma blev upprinnelsen till planerna på en ny byggnad.
– 2005 presenterade jag skisserna för ledningsgruppen men det blev tvärstopp. Jag måste erkänna att jag blev arg, säger Lennart Ring.
Men projektet visade sig inte gå i stöpet – det behövdes bara en annan inriktning. En så kallad vändning, förklarar Robert Leth.
– Vi skulle inte bygga ett hus utan en dröm om vad vi ville erbjuda patienter med stroke, cancer och hjärt-kärlsjukdomar om 15 år. Ett stort antal personer satte sig ner och spånade i många olika konstellationer, vi spionerade på andra, till och med runtom i världen. Det resulterade i en vision om vad vi skulle kunna erbjuda medborgarna men även våra partner i näringslivet och akademin, säger han och tillägger:
-Det är alltså inte ett hus med bärighet vi byggt, vi har realiserat en infrastruktur för att förverkliga den drömmen.
De båda betonade att tack vare att visionen stått så fast genom hela projekttiden har det varit möjligt att jobba mot ett rörligt mål, något som krävs när det gäller att få den allra senaste medicinska tekniken och kompetensen på plats.
Nu är en del av projektet Bild- och interventionscentrum fullbordad och överlämnad i sjukhusets vård.
Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör, är glad och ärad över att idag få vara med och inviga.
– Med Bild- och interventionscentrum får SU och Västra Götalandsregionen ett av de bästa centrumen för diagnos och behandling när det gäller cancer, neurologi och hjärt-kärlsjukdomar. Vi samlar toppmodern utrustning och fantastiskt hög kompetens och ligger nu i världsklass.
Hon pekade på att de goda och välplanerade vård- och behandlingsmiljöerna skapar möjligheter för nya och fruktbara samarbeten över specialitetsgränserna, vilket är unikt internationellt sett.
– Vi får också ett ökat intresse för forskning, utveckling och utbildning vilket gagnar patienten och det täta samarbetet mellan sjukhuset och Sahlgrenska akademin.
Dagens moderator Anette Åquist Falkenrot, till vardags medicinsk informationsdirektör, tar upp kompetenstråden och initierar spontant en applåd till alla medarbetare som står längs räckena vid de olika våningsplanen.
– SU är inte bara Göteborgs och regionens sjukhus utan hela Sveriges sjukhus. Vi får inte glömma att SU har flest rikssjukvårdsuppdrag i landet, säger Johnny Bröndt, ordförande i sjukhusets styrelse, innan han och Johnny Magnusson skrider till verket att förrätta själva invigningen.
Tillsammans drar de båda ordförandena i en guldtofs och under trumvirvlar och folkets jubel släpps en tjugo meter lång regnbågsfärgad vepa ner från ljusgårdens tak med texten Kompetens och teknik i världsklass!
När konfettin i guld och silver regnat ned över allt folk ljusgården känns det att Bild- och interventionscentrum är invigt – på riktigt!