SPORT. I helgen sprang fyra forskarkollegor från institutionen för biomedicin Fight Cancer and Run i Göteborg, vars överskott går till Jubileumsklinikens Cancerfond. Loppet sprang de för att stödja cancerforskning, och för att uppmärksamma hur glykobiologin ger nya sätt att attackera magcancer.
Bland de fyra fanns både rutinerade löpare – och mindre rutinerade. Niclas Karlsson, docent i medicinsk och fysiologisk kemi, var den som hade mest löparvana bland annat med flera GöteborgsVarv i bagaget. Yolanda Mthembu har i stort sett inte sprungit alls tidigare. Inte heller Jessica Örnros eller Barbara Adamczyk kan räkna sig själva som rutinerade löpare.
– Vi som har mindre erfarenhet av löpning tänkte satsa på att bara springa en halvmil, men när 6km skylten uppenbarade sig för oss (Jessica, Barbara och Yolanda) insåg vi att vi hade missat att vika av från den gemensamma banan för alla löpare. Nu blev det istället 10km-loppet för oss allihop, berättar Jessica Örnros, som är postdoktor och vetenskapskommunikatör i forskargruppen.
Hon konstaterar att alla var väldigt nöjda med sin insats efter loppet:
– Yolanda som sprungit 3 kilometer som längst i hela sitt liv tog sig runt 10km-loppet på 1 timme och 12 minuter, Barbara och jag själv kom i mål just under timmen!
Forskargruppen koordinerar nätverket GastricGlycoExplorer, som finansieras av EU:s sjunde ramprogram, och som enar forskare från 15 institut i Europa. Glykobiologi erbjuder ett nytt angreppssätt för att attackera magcancer.
– Inom GGE projektet identifierar vi kolhydratstrukturer i patientprover och söker efter förändringar kopplat till magcancer. Just nu är magcancer en av de mest dödliga cancertyperna. I framtiden hoppas vi att våra och andras forskningsresultat inom glykobiologi kan användas både för tidigare diagnostik och också effektivare behandling av magcancer patienter, säger Niclas Karlsson.
Vilka är de stora utmaningarna som ni glykobiologer arbetar med just nu för bekämpa magcancer?
– Genom att undersöka magcancer från ett glykobiologiskt perspektiv försöker GGEprojektet hitta ledtrådar till frågor som ”Vem kommer utveckla magcancer”, ”Vad kan nya cancer-terapier attackera”, ”Varför kommer de nya behandlingsstrategierna att fungera bättre än de gamla”.
Eftersom glykobiologi är ett relativt nytt forskningsområde som nu kommer starkt är utbildning av nästa generations forskare viktigt. Inom GastricGlycoExplorer nätverket utbildas 15 personer och erbjuds möjligheter att knyta kontakter med såväl erfarna glykobiologer som med varandra inför framtida forskningssamarbeten. Under 2016 förväntas de första disputationerna av GGE-utbildade unga forskare ske.