Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Sven Ekholm: ”BoIC ökar intresset för forskning”

23 september, 2016

KRÖNIKA. Bild- och interventionscentrum (BoIC) som nu invigs ska bli ett centrum för regional medicinsk vård, som kontinuerligt ska utvecklas genom vetenskaplig forskning och utbildning. Sven Ekholm, som har dekanus uppdrag att leda akademiseringen av BoIC, ger i en krönika sin bild av hur BoIC utvecklats – hur de akademiska aspekterna kommer att fortsätta utvecklas.

Bild- och interventionscentrum (BoIC) ökar intresset för forskning och ökar också medvetandet om vilka möjligheter som forskningen har. Genom satsningen på BoIC får hela regionen och akademin tillgång till moderna och funktionella lokaler, med tillgång till flertalet av dagens högteknologiska utrustningar för bildstyrd diagnostik och behandling. Framför allt kommer det gynna patienterna, men det tätare samarbetet mellan klinik och akademi kommer också att förbättra alla aspekter inom FoUU.

Mitt arbete som rådgivare för akademiseringen av BoIC inleddes 2013 genom uppstartande av en Scientific Advisory Board – en rådgivande kommitté som tillsatts gemensamt av Sahlgrenska akademin och SU. Jag blev sammankallande och uppdraget för kommitteen var att utvärdera de resurser som fanns i Göteborg och ge rekommendationer om vilka satsningar som borde göras för att vi skulle kunna leva upp till regionens intentioner med BoIC. Kommitténs bedömning blev att det behövdes både extra lokaler och extra utrustning för både forskning och undervisning, men framför allt en förstärkning av personalen, bland annat med flera högre akademiska tjänster. Glädjande nog har två professurer inom ämnesområdet radiologi utannonserats, ett resultat av bland annat dessa analyser. Den rådgivande kommittén påtalade även att samarbetet i regionen behövde utvidgas, både mellan olika sjukvårdsenheter och lokala organisationer, samt med andra lärosäten i Västsverige, men även inom övriga Sverige .

Det gemensamma och centrala för alla verksamheter i BoIC är ju bilden

BoIC skulle vara en flexibel byggnad, tänkt att kunna anpassas efter framtidens förändringar. De nya, moderna utrymmena fylls nu av en rad olika moderna bildgivande modaliteter för både diagnostik och behandling. Det gemensamma och centrala för alla verksamheter i BoIC är ju bilden, där jag ser behov av att satsa på funktioner som ökar effektiviteten och säkerheten. En viktig faktor i detta är tillgång till ett välfungerande bildregister som, inom gränserna för patient och datalagarna, blir tillgängligt även för akademin och enheter inom industrin som forskar inom sjukvården. I ett sådant register ska alla insamlade bilder kunna lagras så att det blir möjligt att hämta tillbaka data i ursprunglig form för att vid behov kunna göra nya analyser. Här hoppas vi mycket på det nya bild- och funktionsregistret (BFR) som är under uppbyggnad i regionen.

Den moderna bilddiagnostiken omfattar idag studier av mer funktionell karaktär, där stora mängder bilddata utvärderas för att till exempel få fram reell information om hur vätska transporteras inom olika vävnader (diffusion) eller genomblödning av olika vävnader (perfusion). Dessa och andra nya funktionella tekniker utvecklas snabbt, och har fått en allt större betydelse inte bara för diagnostisering av sjukdomar utan också för utvärdering av olika behandlingar och behandlingsval. Analyserna genomförs idag framför allt av våra radiologer, som får allt fler bilder att granska för varje enskild patient. Vid flera andra större medicinska enheter vid andra universitet världen över har man löst detta genom att etablera så kallade ”Imaging Lab”, vilket jag tycker vore en rationell lösning även här i Göteborg. Ett sådant bilddiagnostiskt laboratorium ägnar sig helt åt att hjälpa till med olika bildanalyser, inklusive reformatering och volymanalyser av olika strukturer. På sikt skulle en sådan satsning leda till lägre kostnader, eftersom den minskade arbetsbördan för läkarna kan användas till att handlägga fler patientundersökningar.

Ett sådant bilddiagnostiskt laboratorium ägnar sig helt åt att hjälpa till med olika bildanalyser

Genom BoIC får nu regionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset en utökning av maskinparken, och därmed ökar också möjligheten att avsätta vissa enheter för forskning och utveckling. Just nu är det så kallade magnetkamerahuset mest lämpligt, både på grund av sin utrustning och för dess läge, nära BoIC med direkt ingång från gatuplan för polikliniska patienter som ingår i forskningsstudier. På sikt kommer sannolikt magnetkamerahuset att behöva rivas, när sjukvården behöver nya patientavdelningar. Då vore det önskvärt att få tillgång till fler och samlade lokaler i anslutning till BoIC, där man kan samla alla akademiska aspekter knutna till utvecklingen av bilddiagnostik och bildstyrd behandling.

MedTech West etablerades år 2009 av VGR, SU, GU, Chalmers och Borås Högskola som ett nätverk och en plattform för medicinsk teknologi i Västsverige. Här finns nu sedan länge en rad etablerade forskningslinjer som är knutna till olika enheter inom akademi/högskolor och sjukvård i regionen. Idag harMedTech West fler än 40 samverkansprojekt som syftar till att lösa kliniska problem och utmaningar. Ett intressant exempel är en ny teknikutveckling inom magnetencephalografi (MEG) och magnetkardiografi (MKG) som går under beteckningen ”Focal-MEG”. Den nya tekniken grundar sig på en helt ny typ av sensorer än de som finns i dagens MEG-kameror, till exempel den som finns på KI. Den nya tekniken innebär att avståndet mellan sensorer och hud krymper genom att byta kylmedium (idag helium) och ersätta med kväve, sensorerna kan göras mindre och bildupplösningen blir högre. Projektet har nu nått ett stadium där man åtminstone kan börja göra partiella undersökningar av hjärnans funktion samt studera ledningssystemet i hjärtat. Genom tillskott av fortsatta forskningsmedel och en lämplig lokal på SU hoppas forskarna kunna utveckla en färdig produkt här i Göteborg, vilket skulle gagna hela regionen. Även stroke-hjälmen ”Stroke Finder” är ett bra exempel på en produkt som är under utveckling vid MedTech West. Utvecklingen av dessa och liknande produkter kräver välfungerande kliniska prövningsenheter och stöd för ansökningar om patenträttigheter. Här har regionen varit förutseende och etablerat bland annat Gothia Forum och Innovationsplattformen – som båda kommer få stor betydelse för utvecklingen och forskningen inom BoIC.

Man bör sträva efter att samla all akademisk verksamhet inom bildutveckling

För att optimera och dra nytta av mångfalden bör man nu sträva efter att samla all akademisk verksamhet inom bildutveckling, inkluderande radiologi, klinisk fysiologi och neurofysiologi, MedTech West samt Medicinsk Fysik och Teknologi, men även utbildningssimulatorer för träning av vårdpersonal, och allt detta helst i en gemensam byggnad nära BoIC. Därigenom ökar kontaktytorna och de olika kompetenserna kan stödja varandra genom en sådan symbios av klinik och akademi. Dessutom bör ett framtida ”Image Lab” lämpligen placeras här som ett stöd till både forskning och klinik i hela regionen.

Sven Ekholm

Sven Ekholm
Sven Ekholm

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bild- och interventionscentrum, BoIC, forskningens förutsättningar, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Samverkan, Västra Götalandsregionen

Kommentarer

  1. Ragnar Olegård skriver

    28 september, 2016 vid 21:48

    Hur ställs BoIC till barnens förfogande ? Modern neonatologi t ex behöver följning av hjärnmetabilism och bildstyrning av behandlingar efter deras inverkan på hjärnan.

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nytt ansökningsförfarande för SSMF Starting och Consolidator Grant

7 februari, 2023

UTLYSNINGAR. Från och med i år inför SSMF ett nytt ansökningsförfarande för sina utlysningar Starting och Consolidator Grant. Dessa kommer nu geno … [Read More...]

Läkemedlet metotrexat kopplas till förhöjd risk för hudcancer

7 februari, 2023

NY STUDIE. Det immundämpande läkemedlet metotrexat kan på befolkningsnivå kopplas till en ökad risk för tre olika former av hudcancer, visar forsk … [Read More...]

Centrumbildningar i fokus för årets Forskningsdag

6 februari, 2023

SAMVERKAN. För åttonde året i rad bjöd Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till Forskningsdagen. 2023 års upplaga lyfte … [Read More...]

Masterprogrammet i folkhälsa banade väg för samarbete i Sri Lanka och Indien

6 februari, 2023

RESEBERÄTTELSE. I början av november förra året reste Solveig Lövestad, Monica Hunsberger (ansvarig för masterprogrammet i folkhälsa) och Evelina … [Read More...]

Tydliga genusnormer när långvarig smärta beskrivs

6 februari, 2023

AVHANDLING. Känsliga kvinnor och tåliga män. Det är en rådande bild av personer med långvarig smärta. Följden kan bli omotiverade skillnader i den … [Read More...]

Ny metod för diagnostik av ligamentskador i knäleden på gång

3 februari, 2023

HÄLSA OCH TEKNIK. En ny metod att diagnostisera skador i knäets ligament har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska akademin och Chalmers. M … [Read More...]

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor