PRIS. Karolina Skibicka, biträdande universitetslektor vid sektionen för fysiologi, har utsetts till årets mottagare av Lilla Fernströmspriset vid Sahlgrenska akademin. Hon får priset för sina banbrytande studier om nervsystemets belöningsmekanismer.
– Jag är verkligen tacksam – och förvånad – över att jag får priset. När jag ser vilka som fått priset före mig känner jag igen de flesta namnen och det är alla framstående forskare. Jag känner att jag hamnar i väldigt gott sällskap, kommenterar Karolina Skibicka det faktum att hon blir årets mottagare av Eric K. Fernströms pris till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare.
Karolina Skibicka intresserar sig för ett hormon som kallas GLP-1, vars mest kända uppgift är att hålla vårt blodsocker i schack. GLP-1 har därför tidigare framför allt studerats av diabetesforskare, och hormonet ingår sedan länge i läkemedel för diabetiker. Men GLP-1 har även effekter i hjärnan. Karolina Skibicka och hennes kollegor var de första att visa att hormonet också riktar in sig mot hjärnans belöningssystem.
– Det var en omvälvande upptäckt, och review-processen blev långdragen. Nästan alla som granskade vårt manuskript hade svårt att tro att det vi visade var sant, och det tog ett helt år innan artikeln accepterades. Men det fanns faktiskt fördelar med den långa processen före publiceringen också. Vid det laget hade två andra grupper också kunnat visa samma sak, så andra forskare bekräftade genast våra resultat och kunde föra dem vidare till nästa nivå, säger Karolina.
Söker förstärkare
GLP-1 har visat sig minska aptit och ge viktminskning, och det är möjligt att hormonet skulle kunna utvecklas till ett alternativ till fetmakirurgi, som idag är den enda riktigt effektiva behandlingen mot extrem fetma. I USA har fetmaläkemedel med GLP-1 redan godkänts, men effekterna av hormonet som viktminskningsläkemedel är hittills mycket blygsamma.
– Människor med extrem fetma kan gå ner tio procent av sin vikt med läkemedlen. Det är bra att de går ner tio procent, men det är inte tillräckligt. Vi letar nu efter sätt att förstärka effekten av GLP-1 så att vi kan få ett mer effektivt läkemedel mot extrem fetma, säger Karolina Skibicka.
Ett möjligt sätt att förstärka effekten av GLP-1 är att kombinera hormonet med ett annat hormon, nämligen det kvinnliga könshormonet östrogen.
– Efter klimakteriet har kvinnor en ökad tendens att gå upp i vikt, något som tycks vara kopplat till att nivåerna av östrogen då blir betydligt mindre, säger Karolina.
Östrogen ökar risken för bröstcancer, men det kan kringgås på flera sätt. En väg är att skapa en sammansatt molekyl , där östrogenet binds samman med GLP-1, för att släppas först när molekylen nått den specifika cell där GLP-1 ska ha sin effekt.
– Jag samarbetar med en grupp i Tyskland som kan skapa sådana molekyler. Idén är att GLP-1 håller fast östrogenet så att vi får en mycket selektiv östrogensignalering.
Karolina kommer ursprungligen från Warszawa i Polen, men flyttade tidigt till USA där hon bodde i flera olika stater. Sin grundutbildning inom mikrobiologi tog hon vid University of South Florida. Hon hade först tänkt sig forska om bakterier och virus, men en kurs i neurovetenskap väckte hennes intresse för hjärnan:
– Neuronernas enorma komplexitet och hur deras funktion översätts till beteende väckte genast mitt intresse. Det passade mig så bra! Jag bestämde mig för att försöka bli doktorand inom neurovetenskap och fick till min förvåning flera erbjudanden. Jag hade ju ingen tidigare erfarenhet inom fältet, säger Karolina och fortsätter:
– Jag valde University of Pennsylvania för min forskarutbildning. Min handledare, professor Harvey Grill, inspirerade verkligen mitt intresse i fältet.
Samarbetar gärna lokalt
Det har gått sju år sedan Karolina Skibicka kom till Göteborgs universitet. Att hon kom just hit berodde främst på hennes familjeliv – hennes dåvarande pojkvän, numera make, kommer från Göteborg. När hon började som postdok i Suzanne Dicksons grupp, var tanken att de bara skulle stanna några år för att sedan återvända till USA, men hon upptäckte att hon trivs bra i Göteborg och på Medicinareberget:
– Jag ingår i en ganska nybildad avdelning för metabol fysiologi, och vi är samlade på samma våning i Fysiologi-huset. Många av gruppledarna är förhållandevis unga och vi samarbetar gärna mellan grupperna. Vi är alla intresserade av fetma, men fokuserar på olika organ. Det ger oss ett holistiskt perspektiv i vår forskning, säger Karolina Skibicka, som verkligen gillar att samarbeta inom avdelningen:
– Jag upplever att många forskare lägger ett högre värde i internationella samarbeten än lokala. Jag tycker det är viktigt att ha internationella kontakter, men det tillför också mycket att hitta de riktigt bra lokala samarbetena.
Forskningen är experimentell och kräver både utrymme och många händer. Karolina Skibicka använder möss och råttor som modelldjur, och de tar upp två hela rum på EBM.
– Vi intresserar oss för hur beteendet är kopplat till aptiten, och studerar djurens matbeteende. Hur ofta äter de? Hur mycket äter de? Hur belönande tycker de att måltider med olika sammansättning är? Vi undersöker också kopplingen mellan fetma och depression. Om vi förstår länken mellan dessa ökar vi också förståelsen för fetma och depression separat, säger hon.
Hennes grupp består just nu av sex personer, de flesta på postdok-nivå, och hon räknar med att behöva utöka gruppen ytterligare.
Hjärnans förmåga att anpassa sig upphör aldrig att fascinera Karolina Skibicka, och det är också den förmågan som är hennes största utmaning:
– Om vi nedreglerar ett system i hjärnan dröjer det ofta inte länge förrän ett annat system uppregleras och börjar kompensera. Jag räknar med att belöningssystemet kommer hålla mig sysselsatt hela mitt forskarliv.
Referenser:
GLP-1 and estrogen conjugate acts in the supramammillary nucleus to reduce food-reward and body weight. Vogel H, Wolf S, Rabasa C, Rodriguez-Pacheco F, Babaei CS, Stöber F, Goldschmidt J, DiMarchi RD, Finan B, Tschöp MH, Dickson SL, Schürmann A, Skibicka KP. Neuropharmacology. 2016
Glucagon-like peptide 1 receptor induced suppression of food intake, and body weight is mediated by central IL-1 and IL-6. Shirazi R, Palsdottir V, Collander J, Anesten F, Vogel H, Langlet F, Jaschke A, Schürmann A, Prévot V, Shao R, Jansson JO, Skibicka KP. Proc Natl Acad Sci U S A. 2013
The glucagon-like peptide 1 (GLP-1) analogue, exendin-4, decreases the rewarding value of food: a new role for mesolimbic GLP-1 receptors. Dickson SL, Shirazi RH, Hansson C, Bergquist F, Nissbrandt H, Skibicka KP. Journal of Neuroscience. 2012
OM ERIC K. FERNSTRÖM
Eric K. Fernström föddes i Karlshamn 1901. Han ledde framgångsrikt familjens granitföretag, vars ädelgranit bland annat klär fasaden på Empire State Building i New York. År 1978 bildades Eric K. Fernströms stiftelse för främjande av vetenskaplig medicinsk forskning, som ger priser till framstående forskare inom medicin. Bland annat delar Eric K. Fernströms Stiftelse årligen ut sex priser på 100 000 kronor vardera till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare. En forskare vid vart och ett av landets sex medicinska fakulteter utses.
Tidigare mottagare av Lilla Fernströmspriset i Göteborg:
2015 Jonas Nilsson
2014 Mattias Lorentzon
2013 Marie Lagerquist
2012 Joakim Larsson
2011 Henrik Zetterberg
2010 Fredrik Bäckhed
2009 Maria Falkenberg Gustafsson
2008 Martin Bergö
2007 Anne Uv
2006 Suzanne Dickson
2005 Milos Pekny
2004 Tommy Nilsson
2003 Klas Blomgren
2002 Håkan Olausson
2001 Johan Wessberg
2000 Jan Borén
1999 Jan Oscarsson
1998 Claes Ohlsson
1997 Kjell Olmarker
1996 Henrik Hagberg
1995 Christer Betsholtz
1994 Pam Fredman
1993 Staffan Edén och Sven-Erik Ricksten
1992 Patrik Rorsman och Göran K Hansson
1991 Ann-Marie Svennerholm och Christopher Gillberg
1990 Sven-Olof Olofsson
1989 Göran Bondjers
1988 Bengt Rippe
1987 Bengt Gustafsson och Holger Wigström
1986 Olle Isaksson och Ulf Smith
1985 Håkan Ahlman och Kent Lundholm
1984 Peter Thorén
1983 Per-Olof Jansson och Catharina Svanborg Edén
1982 Lars Hamberger och Lars Rymo
1981 Jörgen Engel och Per Lundborg
1980 Annica Dahlström
1979 Carl-Anders Karlsson och Åke Hjalmarsson