STUDENT. Sahlgrenska akademins Studentkår ser fram emot att se resultatet av den stora enkätundersökningen om studenternas studiemiljö som ska genomföras i november.
– Vi hoppas på en riktig hög svarsfrekvens, eftersom det skulle ge det bästa underlaget för de åtgärder universitetet behöver genomföra, säger Annika Tängmark, vice kårordförande med ansvar för utbildningsfrågor.
Statistiken talar sitt tydliga språk: det är många studenter från Sahlgrenska akademin som söker hjälp hos Akademihälsan, särskilt för problem med stress, depression och ångest.
– Det är viktigt att man trivs när man pluggar, men nästan varje dag kommer det studenter till oss med olika bekymmer. Hittills har vi saknat den stora bilden, och det kommer den här undersökningen att ge oss, säger Annika Tängmark.
För SAKS, Sahlgrenska akademins Studentkår, har frågan om studenternas stressrelaterade hälsa länge legat högt på agendan. För några år sedan genomförde kåren en egen undersökning för att få en bättre bild av de psykosociala problemen, men svarsfrekvensen blev för låg för att undersökningen skulle kunna fungera som ett underlag i kårens arbete för en bättre studiemiljö på fakulteten.
Tid på kursen
Kåren jobbar nu för en hög svarsfrekvensen för den enkätundersökning som ska genomföras av forskare på arbets- och miljömedicin.
– Allra viktigast tror vi är att det faktiskt avsätts tid på kurserna så att studenterna kan besvara enkäten under schemalagd tid, så som det är planerat. Vi kommer också använda alla de möjligheter vi har för att informera studenterna, så att de förstår varför det är viktigt att svara på enkäten, säger Mattias Kåår Johansson, som är vice ordförande med ansvar för studiesociala frågor och PR.
Enkätundersökningen kommer att genomföras i mitten av november. Alla studenter kommer få en länk till enkäten skickad till den mejladress som är kopplad till GUL, och de har då två veckor på sig (14-27 november) att svara på undersökningen. Det kommer att ta omkring 20 minuter för studenterna att ta sig igenom frågorna.
– Vi hoppas att enkäten kommer att peka på vilka problemområden som finns, så att universitetet kan jobba med dem, säger Mattias Kåår Johansson, som själv just nu har en paus från sina studier till biomedicinsk analytiker:
– Om jag själv kommer svara på enkäten? Självklart.