UTBILDNING. En ny krisberedskapsutbildning som utarbetats under ledning av forskare vid Sahlgrenska akademin får nu spridning till flera länder. Utbildningen implementeras i Ukraina med stöd från EU, och den har också fått ett gott mottagande i USA.
Arbetet att ta fram utbildningen har letts av docent Amir Khorram-Manesh på Prehospitalt och katastrofmedicinskt centrum (PKMC) i Göteborg, och har involverat forskare i flera europeiska länder. Behovet av en ny, standardiserad europeisk kurs i hantering av katastrofer och nödsituationer identifierades genom ett EU-projekt som inleddes för fyra år sedan:
– Den nya utbildningen ges till större delen på distans. Förutom seminarier använder utbildningen sig av två validerade övningar för att simulera krishanteringen och samarbetet mellan olika organisationer och mellan olika nivåer, säger Amir Khorram-Manesh.
Unika simuleringar
Hittills har ett urval av utbildningen kunnat erbjudas, där endast de praktiska delarna ingått. Bland annat används en ny simuleringsmodell för interaktiv utbildning av medicinska insatser vid större olyckor och katastrofer som kallas Mass Casualty Simulation (MacSim). MacSim har använts i en avhandling som har försvarats vid Göteborgs universitet och PKMC har bidragit till utveckling av systemet.. Det andra validerade simulationsmomentet kallas 3LC table-top, som baseras på ett rollspel på ledningsnivå i olika verklighetstrogna scenarier.
Om ett år, i september 2017, kommer den nya utbildningen att för första gången erbjudas som en helhet.
– Det handlar att ge en standardiserad utbildning som ger alla en baskunskap och färdighet att kunna samarbeta med andra aktörer. Om alla inblandade nationellt som exempelvis polis, räddningstjänst och sjukvård känner till varandras möjligheter och begränsningar, har gemensamma protokoll och förstår varandra, ja då förstår alla att insatser vid katastrofer kommer att fungera mycket bättre, säger Amir Khorram-Manesh.
Deltagarna får också öva upp sin kommunikationsfärdighet, både fysiskt och mentalt.
Ukraina först ut
Utbildningen börjar nu få internationellt genomslag. När Amir Khorram-Manesh nyligen presenterade den för amerikanska katastrofmedicinska föreningen blev han genast erbjuden att ge workshops under nästa år.
Utbildningen implementeras nu i Ukraina, med stöd från EU:
– Det känns bra, dels för att vi får bekräftelse på vårt arbete och dels för att ett land med stora behov av den får ta del av den.
Hur kommer det då att fungera rent praktiskt att överföra utbildningen till Ukraina?
– Materialet kommer att vara på engelska och tanken är att vi ska ha en internationell utbildning där och sprida det vidare. Vi har redan i ett första steg utbildat en del instruktörer och lärare och kommer att utbilda fler under 2017.
Flera andra länder har visat intresse för utbildningen, bland annat Iran, Egypten, Kina och Thailand.
I ett nytt projekt kommer PKMC och Amir Khorram-Manesh att använda simuleringsmodellen för att lära beredskap till skolungdomar mellan 14-18 år. Det nya projektet erbjuder en möjlighet till ungdomar att leka sig till kunskap. Forskarna hoppas på regionala medel för finansiering av projektet.
– Detta projekt är unikt och med tanke på vad som har hänt i skolor här hemma och världen över, helt nödvändigt, säger Amir Khorram-Manesh.