UTBILDNING. Den 30 augusti var programstart på Högskolan Väst för den nya inriktningen inom specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot diabetesvård, 60 hp. Utbildningen ges i samverkan mellan Göteborgs universitet, Högskolan Väst och Högskolan i Skövde.
Samtliga lärosäten har haft ett bra söktryck och tio studenter per lärosäte har antagits till programmet. För att tillgodose behovet av diabeteskompetens i hälso- och sjukvården ges möjlighet till fristående platser (Högskolan Väst) och uppdragsplatser (Göteborgs universitet) under den första delkursen i programmet. Det finns många verksamheter där specialistkompetens redan finns men där specifik diabeteskompetens saknas.
Det var en laddad grupp med sjuksköterskor som deltog i introduktionen av programmet och första kursen, berättar docent Carina Sparud Lundin, som ansvarar för den nya specialistsjuksköterskeinriktningen vid Göteborgs universitet:
– En del antagna har tidigare genomgått den första kursen och hade därför ansökt och erhållit tillgodoräknande för den. Studenter antagna till fristående kurs och uppdragsplatser var mycket tacksamma för att de också får möjlighet att samläsa med programmet. Det verkar väcka ett intresse av möjligheten att senare ansöka till hela programmet.
En efterfrågad kompetens
Utbildningen kommer att möta ett efterfrågat kompetensförsörjningsbehov i regionen. Eftersom det inte finns liknande utbildning på annat håll än i Uppsala är en del av studenterna även från Småland och Halland.
– En del studenter arbetar redan som diabetessjuksköterskor idag utan formell kompetens och andra skall nu börja ansvara för den verksamheten i sina verksamheter. Många kommer från primärvården där behovet av specialistkunskap inom diabetes är stort. Sammantaget innebär en formaliserad specialistutbildning inom diabetesvård en viktig förutsättning för att få sjuksköterskor som kan verka för att arbeta evidensbaserat och aktivt delta i att utveckla och kvalitetssäkra diabetesvården, säger Carina Sparud Lundin.
Lärarrepresentanter från respektive lärosäte utgörs av följande personer (från vänster):
Susanne Andersson, Högskolan i Skövde
Carina Sparud Lundin, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet
Pia Hanås, Högskolan Väst
Ulla Fredriksson-Larsson, Högskolan Väst