PRIS. Katrin Rabie Tabriz, specialist inom neurokirurgi på SU och forskare på Sahlgrenska akademin, har fått 2016 års pris för bästa kliniska forskning. Priset delas ut av EANS, Europeiska neurokirurgförbundet, och hennes forskning handlar om behandling av godartade cystor i hjärnan.
|Här kan du se en video där Katrin Rabie Tabriz berättar mer om sin forskning: https://www.youtube.com/watch?v=sAhpwEWNw2w]
Katrin Rabiei Tabriz intresse för neurovetenskap, och forskning inom det fältet, resulterade i både preklinisk och klinisk forskning redan från studietiden. Det låg till grund för hennes val att bli neurokirurg. För två år sedan fick hon Europeiska neurokirurgförbundets, EANS, Fellowship och fick då möjlighet att få arbeta på och besöka flera Centre of Excellence som Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) i Holland, Boston Children’s Hospital samtMassachussets General Hospital i Boston, där hon dessutom deltog i forskning kring traumatiska skallskador.
– I juni disputerade jag med avhandlingen ”Intracranial Arachnoid cysts; Epidemiology, morphology and Surgical outcome” som fokuserar på godartade intrakraniella cystor. Tidigare under våren tilldelades jag, till min glädje,Irisstipendiet, för framstående kvinnor inom olika områden, då jag var den andra kvinnan på 64 år som disputerat inom neurokirurgi i Göteborg.
Just nu forskar Katrin Rabiei Tabriz om Arachnoidala cystor (AC). AC utgör det vanligaste bifyndet vid radiologiska undersökningar av hjärnan och finns hos cirka tre procent av befolkningen.
– De vanligast symptomen som tillskrivs AC är huvudvärk, balansstörning och kognitiv störning som är vanligt förekommande och har många orsakar. Men många kan också vara helt symptomfria. I takt med ökad antal radiologiska undersökningar upptäcks allt fler cystor och samexistens med t.ex. huvudvärk har utgjort ett skäl för kirurgisk behandling av cystor. Tidigare studier inom ämnet är framför allt retrospektiva journalstudier och många av dessa visar att en hög andel upplever en förbättring efter kirurgi. Dessa studier har dock ifrågasatts då det inte finns ett klart samband mellan symptom och cystor, säger Katrin Rabiei Tabriz.
Den aktuella studien är prospektivt utförd. Man har testat patienterna med ett stort antal tester, bland annat balanstester och neuropsykologiska tester.
– Dessa visar ingen förbättring hos de opererade patienterna trots upplevd förbättring. Patienter som valde att genomgå kirurgi presterade likadant jämfört med dem som avstod och en grupp patienter som hade symptom på basen av andra diagnoser än AC, säger Katrin Rabiei Tabri och fortsätter:
– Studien ifrågasätter kirurgisk behandling av AC och även att beslutet om kirurgi ofta tas på alltför oklara grunder. Metoder för att utvärdera patienterna (subjektiv förbättring) tillsammans med den korta uppföljningstiden man använt har legat till grund ör beslut om kirurgisk behandling trots att kirurgin medför en ökad risk för komplikationer och ibland bestående men. AC är dessutom ett godartad och vanligt förekommande fynd. Studien är en slags ”mythbuster” när det gäller AC.
Vad betyder priset för bästa kliniska forskning 2016?
– Jag är oerhört glad och hedrad. Utmärkelsen ger mig möjlighet att träffa forskare från andra delar av världen och starta nya forskningssamarbeten med andra kliniker. Jag kommer att fortsätta med forskning och hoppas kunna bidra med ökad kunskap inom neurokirurgi. Och kanske blir blir det fler neurokirurgiska myter som får stryka på foten i framtiden!