SAMHÄLLSDEBATT. Det är dags att överväga subventionerade vaccinationer mot TBE och utreda kostnadseffektiviteten i att införa TBE-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det anser några forskare vid Sahlgrenska akademin och Handelshögskolan som skrivit en debattartikel i Läkartidningen.
Läkartidningen har den 1 augusti publicerat en debattartikel skriven av professor Tomas Bergström och docent Peter Norberg, vid institutionen för biomedicin, samt av Daniel Slunge som är doktorand vid institutionen för nationalekonomi med statistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Även om antalet nya fall av TBE sjunker vissa år är trenden över tid tydligt stigande och en fortlöpande expansion till nya geografiska områden i Sverige är väl dokumenterad. Allt fler kommer därmed att bo i riskområden som numera finns etablerade i alla våra tre storstadsregioner.
Individen bekostar vaccinet själv
I Sverige rekommenderas TBE- vaccin till boende i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i dessa områden, men det är ett beslut som fattas av individen själv och som denne också själv får bekosta.
Tomas Bergström, Peter Norberg och Daniel Slunge pekar på två nyligen publicerade studier som visar att den nuvarande svenska vaccinationsstrategin har tydliga brister och de anser att vaccinationsgraden måste öka för att minska incidensen.
Båda studierna visar att individens inkomst har en signifikant påverkan på vaccinationsviljan och Daniel Slunge uppskattar att vaccinationsgraden hos låginkomsttagare i TBE-riskområden bara är 15 procent, jämfört med 50 procent hos höginkomsttagare.
Antalet fall av TBE har nu nått nivåer som innebär att det är dags att överväga införandet av ett subventionerat vaccinationsprogram, vilket visat sig effektivt i flera andra länder, skriver forskarna.