FORSKNING SOM PÅVERKAR. Swedish Standards Institute (SIS) startar i höst ett nytt europeiskt standardiseringssekretariat för att ta fram tydliga riktlinjer för patientmedverkan i personcentrerad vård, efter initiativ från Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet – GPCC. Samtidigt står det också klart att GPPC förlängs ytterligare sex år.
Det finns ett stort behov av en gemensam syn på kvaliteten inom vården i hela Europa – ett etablerat sätt att mäta och jämföra patientmedverkan – för att underlätta genomförandet av personcentrerad vård.
– Det är fantastiskt roligt att äntligen få sätta igång med detta arbete på europeisk nivå. GPCC har under flera år jobbat för att påbörja ett standardiseringsarbete för att skapa en samsyn nationellt såväl som internationellt gällande patientens roll i personcentrerad hälso- och sjukvård, säger Axel Wolf, leg. sjuksköterska och universitetslektor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, samt forskare på GPCC.
SIS kommer, förutom att leda det europeiska standardiseringsarbetet, att skapa en svensk så kallad spegelkommitté som aktivt kommer att delta i och följa det europeiska arbetet. Syftet är att skapa en operativ kvalitetsstandard med riktlinjer för patient¬medverkan i hälso- och sjukvårdstjänster och personcentrerad vård. Målet är en god och säker vård genom att initiera och utveckla ett partnerskap mellan patient/anhörig och sjukvårdspersonal, med utgångspunkt i personens resurser, kapacitet och behov.
Fem länder ingår inledningsvis
– Vi är väldigt glada att vi får leda arbetet med att skapa – och i framtiden kunna erbjuda företag, organisationer och myndigheter – tydliga riktlinjer och en gemensam syn på kvaliteten inom hälso- och sjukvården i Europa, kommenterar Thomas Idermark, VD på SIS. Detta kommer att gynna både tjänsteleverantörer, de europeiska medborgarna och stärka den fria rörligheten i Europa för personal och patienter.
Ett första möte för den svenska kommittén hålls i Stockholm i september. Det europeiska arbetet inleds under samma period. Till att börja deltar Sverige, Norge, Finland, Nederländerna och Österrike. Vi räknar med att flera länder i Europa kommer att delta i arbetet de närmaste två åren.
Förlängt till 2022
Rektor för Götebors universitet, Pam Fredman, har gett GPCCs centrumföreståndare Inger Ekman uppdraget att fortsätta driva GPCC i ytterligare sex år. Den nya verksamhetsperioden är 2016-07-01 till 2022-06-30.
– Vårt mål när GPCC inrättades för sex år sedan var att bli ledande i Europa inom personcentrerad vårdforskning, och efter att ha genomfört en rad interventionsstudier har vi nått det målet. Handlingsplanen för de kommande sex åren kommer bland annat att fokusera på forskning kring implementering av personcentrerad vård, det vill säga hållbarhet, hinder och möjligheter, säger Inger Ekman.