UTBILDNING. Göteborgs universitet mister sitt examenstillstånd för specialistsjuksköterskeutbildningarna med inriktning mot kirurgisk, onkologisk och psykiatrisk vård, sedan Universitetskanslersämbetet (UKÄ) beslutat att utbildningarnas kvalitet har brister. Beslutet påverkar inte befintliga studenter, men innebär att höstens antagning stoppas. Arbetet med att åtgärda de brister som påpekats har redan inletts, med målet att universitetet ska få tillbaka examinationsrätten så snart som möjligt.
Specialistsjuksköterskeprogrammet är en utbildning på avancerad nivå för legitimerade sjuksköterskor. Programmet leder fram till specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot ett visst kompetensområde, samt magisterexamen. Programmet ges vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin, och har elva olika inriktningar.
Universitetskanslersämbetet har i sin kvalitetsgranskning av landets specialistsjuksköterskeutbildningar bedömt att Göteborgs universitets utbildningar som leder till specialistsjuksköterskeexamen mot kirurgisk, psykiatrisk och onkologisk vård brister i måluppfyllelse i enstaka mål för respektive utbildning. De tre utbildningarna startades vid Göteborgs universitet hösten 2013, det vill säga samtidigt som UKÄ inledde sin utvärdering av dem.
– Utbildningarna ges på halvtid och studenterna kombinerar sina studier med sitt arbete som sjuksköterskor. Vi har utvecklat utbildningarna för att de ska vara anpassade till de krav som en alltmer avancerad hälso- och sjukvård kräver, säger Carina Sparud Lundin, som är proprefekt med ansvar för utbildning vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa.
Flera handledare
De brister som UKÄ pekar på handlar om enstaka mål för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen, där UKÄ menar att Göteborgs universitet inte kan säkerställa att studenterna når samtliga examensmål. Traditionellt brukar en erfaren specialistsjuksköterska fungera som specifikt utsedd handledare under den verksamhetsförlagda utbildningen för blivande specialistsjuksköterskor, men i Göteborg har man valt en annan lösning.
– Inom de aktuella utbildningarna har våra studenter haft flera handledare. Vi har också engagerat andra professioner som exempelvis läkare i både handledning och examination. Sjukvården har varit mycket positiv till detta upplägg under planering och genomförande av dessa utbildningar, säger Silvana Naredi, som är vicedekan med ansvar för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Sahlgrenska akademin.
Påverkar inte befintliga studenter
UKÄ anser dock att man inte kan säkerställa att studenter når samtliga examensmål med det upplägg den verksamhetsförlagda utbildningen har – en kritik som Sahlgrenska akademin tar till sig:
– Vi har redan påbörjat arbetet att justera utbildningarnas upplägg. Den verksamhetsförlagda utbildningen kommer att utvecklas i enlighet med UKÄ:s direktiv. Sahlgrenska akademin har en mycket god lärarkompetens när det gäller samtliga tre utbildningar och vi har därför stor tillförsikt att vi ska kunna ansöka om ny examensrätt så snart det är möjligt, säger Silvana Naredi.
– Vi beklagar att beslutet kommer så nära inpå årets antagning, eftersom det kommer få konsekvenser för både studenter och för sjukvården som planerat för start av utbildningarna i höst. Vi kan nu inte anta några studenter till höstens planerade utbildningar och sökande kommer få besked om detta, säger Carina Sparud Lundin.
De studenter som redan studerar på de aktuella utbildningarna påverkas inte av beslutet, utan får slutföra sina studier vid Sahlgrenska akademin.