NY STUDIE. Risken att dö, oavsett dödsorsak, minskade för dem som opererats för sin fetma. Det visar en studie på nästan 49 000 fetmapatienter som följts upp i genomsnitt i fem år. Studien har gjorts vid Sahlgrenska akademin och presenteras på den stora fetmakonferensen European Obesity Summit 2016 i Göteborg.
Grav fetma kopplas till en ökad dödlighet i ett flertal olika sjukdomar. Viktminskningskirurgi har visat sig förebygga fetmarelaterad dödlighet och sjuklighet, men det finns få tidigare befolkningsstudier som undersökt hur risken för att dö, oavsett dödsorsak, påverkas för patienter med fetma som genomgått obesitaskirurgi.
Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, använde sig av det svenska patientregistret och skapade en undersökningsgrupp med alla patienter som fått fetma som huvuddiagnos i öppen-eller slutenvården mellan 2000 och 2011.
Gruppen bestod av 48 693 patienter med fetma diagnos mellan 18 och 74 år, 22 581 av dessa patienter genomgick någon form av viktminskningskirurgi (gastric pypass 92,8 procent) och 26 112 patienter genomgick inte någon viktminskningskirurgi.
Det totala antalet dödsfall var högre (4,21 procent) i den grupp som inte genomgick fetmakirurgi jämfört med den grupp som opererades mot sin fetma (1,11 procent) – 7,7 dödsfall per 1000 personer och år i den ickeopererade gruppen, jämfört med 2,1 i den opererade gruppen. Medeluppföljningstiden för de båda grupperna var drygt fem år. Risken för att dö minskade med 57 procent i den opererade patientgruppen, jämfört med den gruppen som inte opererats. Skillnaden kvarstod efter att resultaten justerats för kända riskfaktorer såsom kön, ålder, kranskärlssjukdom, klaffsjukdom, cancer, hypertoni, diabetes, hjärtsvikt, stroke och förmaksflimmer.
Den vanligaste dödsorsaken i den grupp som inte opererats var hjärt-kärlsjukdom, följt av cancer. I den opererade gruppen var den vanligaste dödsorsaken externa orsaker som olyckor och självmord, följt av hjärt-kärlsjukdom och cancer. Även om olyckor och självmord var den vanligaste dödsorsaken i den grupp som genomgått operation så var det fler som dog av dessa orsaker i den icke-opererade gruppen.
– Vår studie visar att risken för total dödlighet var lägre i den grupp som opererats för sin fetma och skillnaderna ligger framför allt i dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar och cancer vilket går i linje med tidigare forskning, säger Christina Persson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Studien är populationsbaserad och eftersom varje fetmapatient är unik går det inte att dra slutsatsen att en operation alltid är det bästa för den enskilda patienten.
– Det är en bedömning som måste göras av läkare och från fall till fall, påpekar Christina Persson.