NY STUDIE. Svenska pojkars födelsevikt har varit stabil under 65 år, trots den växande fetmaepidemin och den kända kopplingen mellan fetma och ökad risk för hög födelsevikt. Det visar en studie av forskare vid Sahlgrenska akademin, som presenteras på den årliga fetmakonferensen European Obesity Summit, som i år hålls i Göteborg.
Födelsevikten är en indikator på fostrets utveckling och framtida hälsa. Såväl hög som låg födelsevikt har identifierats som riskfaktorer för sjukdom senare i livet. En ökande födelsevikt har rapporterats i Europa och Nordamerika de senaste 40 åren och det har kopplats till den växande fetmaepidemin.
I sin studie har Jimmy Celind, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, tillsammans med sina forskarkollegor undersökt utvecklingen när det gäller födelseviktdata under 65 år i Sverige: 1946 till 2011.
Forskarna har samlat in detaljerade tillväxtdata, inklusive födelsevikt, från Barnavårdscentralerna för alla barn födda 1946 eller senare i Göteborg, och skapat den unika populationsbaserade BMI Epidemiology Study (BEST) vars övergripande syfte har varit att kunna bestämma vilken roll barnfetma spelar för en mängd olika sjukdomar senare i livet. Födelsevikten för de 400 först födda pojkarna vart femte år (1946-2011) utgör de 14 årskullar som ingår i den nuvarande BEST-delstudien (totalt 5600 pojkar).
Den genomsnittliga födelsevikten för den totala gruppen var 3553 gram. Forskarnas data visade att födelsevikten hållit sig mer eller mindre stabil under hela 65-årsperioden med enbart mindre variationer, även inom de 5 procenten med lägst födelsevikt och de 5 procenten med högst födelsevikt. Föräldrarnas födelseland påverkade inte resultaten.
– Vår studie visar att födelsevikten har varit stabil under de senaste 65 åren, med endast små periodiska svängningar i medelfödelsevikt och bland de barn med de högsta respektive lägsta 5 procenten av födelsevikt. Resultaten tyder på att fetmaepidemin inte är kopplad till en ökning av födelsevikten, säger Jimmy Celind, forskare vid Sahlgrenska akademin.
– Flera andra studier från andra länder har visat att födelsevikten ökar. De flesta av de studierna spänner över en kortare tid och omfattar bara de sista decennierna. Den lilla ökning som visas i andra studier har i vår undersökning, som täcker en längre tidsperiod, visat sig vara vanliga variationer som återkommer i cykler.
Eftersom ingen studie har visat en signifikant skillnad mellan pojkar och flickor i utvecklingen av medelfödelsevikten är forskarnas hypotes att trenden ser likadan ut för flickor som för pojkar.
Bakgrundsinformation: Denna forskning är en posterpresentation (PP4.06) vid European Obesity Summit 2016. Studien är ännu inte publicerad men har överlämnats till en medicinsk tidskrift. Det finns ingen fullständig vetenskaplig artikel i detta skede, men författarna svarar gärna på dina frågor.
Länk till poster: http://easo.org/wp-content/uploads/2016/05/posterthurs65years.jpg