UTMÄRKELSER. Per-Ingvar Brånemark har nu officiellt upptagits i amerikanska National Inventors Hall of Fame. Hustrun Barbro Brånemark tog nyligen emot hans medalj under en festlig tillställning i Washington DC, USA.
Per-Ingvar Brånemark uppfann och utvecklade det moderna dentala implantatet. Han baserade denna uppfinning på sin upptäckt att grundämnet titan kan integreras med benvävnad genom osseointegration, ett begrepp som även myntades av honom. Osseointegration innebär att när ett titanimplantat läker in växer bencellerna ihop med implantatets yta utan mellanliggande vävnad.
Per-Ingvar Brånemark själv gick bort för två år sedan, men hans hustru Barbro Brånemark, som under 40 års tid arbetade mycket nära sin make, närvarade i hans ställe under upptagningsceremonin som hölls i The Smithsonian American Art Museum and the National Portrait Gallery, i Washington DC:
– Banketten var välorganiserad och ceremonin var mycket högtidlig. Det var verkligen en ära att vara med och representera Per-Ingvar, säger Barbro Brånemark, som tror att hennes make hade uppskattat att bli invald i National Inventors Hall of Fame:
– Han blev väldigt glad när han fick det Europeiska patentverkets pris, European Inventor Award, som han fick 2011. Jag tror nästan han hade glatt sig ännu mer åt att få detta erkännande i USA.
Per-Ingvar Brånemark opererade själv in titanskruvar i käken på den första patienten 1965. Sedan dess har hans upptäckt fått stort genomslag inte bara för orala implantat utan även för benförankring av proteser i andra kroppsdelar.
– Jag har sett beräkningar på hur många implantat som sätts in varje år och hur mycket pengar de omsätter, och det handlar om enorma belopp. Men för Per-Ingvar var det alltid patienterna som var viktigast. Att titanimplantaten har hjälpt så otroligt många människor, säger Barbro Brånemark.
Totalt var det 16 nya uppfinnare från hela världen som valdes in i National Inventors Hall of Fame. Hälften av dessa tog själva emot sin medalj runt halsen och höll ett kort anförande under ceremonin. För de uppfinnare som blev invalda postumt fick representanterna ta emot medaljen fixerad i en stilren ram.
Per-Ingvar Brånemark och hans uppfinning har nu också blivit en del av den permanenta utställningen i National Inventors Hall of Fame’s museum. Förutom bilder och text innehåller montern om Per-Ingvar Brånemark också titanfixturer och en tandbro i en gipsmodell, belysta i ett särskilt litet fack.
National Inventors Hall of Fame grundades 1973 och den administrativa delen ligger i staden Alexandria i Virginia, beläget på det amerikanska patentverkets område. Den som blir invald måste ha patent i USA för en uppfinning som fått stor betydelse. Per-Ingvar Brånemark är den sjätte svensken att väljas in, och har nu sällat sig till Alfred Nobel (dynamiten), Nils Bohlin (trepunktsbältet), John Ericsson (varmluftsmaskinen och propellern), Gideon Sundbäck (blixtlåset) och Ernst Alexandersson (pionjär inom radioutvecklingen).
Ragnar Olegård skriver
Jag tycker att detta erkännandet är mycket glädjande och stärker anseende hos National Inventors Hall of Fame. Per Ingvar Brånemark borde ha fått ett Nobelpris medan han levde, eftersom hans ”uppfinning” hjälpt så många människor.