Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Apotekarstudent prisad för sitt exjobb i USA

23 maj, 2016

Mikael Boberg till höger, tillsammans med sin handledare Assistant Professor Bhagwat Prasad och postdoktorn Aanchal Mehrotra, i samband med presentationstävlingen under ASPET:s kongress i San Diego.
Mikael Boberg till höger, tillsammans med sin handledare Assistant Professor Bhagwat Prasad och postdoktorn Aanchal Mehrotra, i samband med presentationstävlingen under ASPET:s kongress i San Diego.

STUDENT. Mikael Boberg, som nu tar examen från apotekarprogrammet, prisades nyligen för sin posterpresentation vid ASPET:s kongress i San Diego. Dessutom fick han stipendiet ASPET Graduate Travel Award för att presentera resultat från sitt examensarbete vid kongressen Experimental Biology, som är en av världens största inom biovetenskap.

Examensarbetet handlade om barns förmåga att ta upp, fördela, bryta ned och utsöndra läkemedel, något som inte är lika utforskat som läkemedelsomsättningen hos vuxna.

– Jag studerade barns nivåer och aktivitet av enzymet karboxylesteras, eller CES. Det finns flera typer av CES-enzymer, varav framför allt CES1 finns i levern som är kroppens viktigaste läkemedelsnedbrytande organ, berättar Mikael Boberg, som genomförde sitt examensarbete vid University of Washington i nordvästra USA, med Assistant Professor Bhagwat Prasad som handledare.

Förutser exponeringen av läkemedel

Deras resultat visade att barn har lägre nivåer av CES1 än vuxna. De kunde också visa att CES1-nivåerna utvecklas med barnets ålder – ju äldre barnet är desto högre är nivåerna av CES1-enzym.

Mikael Boberg
Mikael Boberg

Examensarbetet resulterade också i en datoriserad modell som kan användas för att förutsäga barns exponering för läkemedlet oseltamivir, som används mot influensa. Läkemedlet måste aktiveras av CES för att omvandlas till den aktiva substansen som har den farmakologiska effekten i kroppen.
– Upptäckterna skulle kunna användas i den framtida forskningen kring läkemedel som bryts ned av CES specifikt, och kan också användas för framtida utveckling av liknande datorbaserade modeller som kan förutse exponeringen av nya läkemedel hos barn, säger Mikael.

På inrådan av sin handledare sände Mikael in en vetenskaplig sammanfattning av sitt examensarbete till ASPET:s kongresskommitté, vilket resulterade i att han bjöds in att presentera arbetet med en poster vid kongressen i San Diego i april 2016.

– Det var nervöst, spännande och samtidigt oerhört roligt att presentera examensarbetet och postern. Det är en väldigt intressant situation där de som ställer frågor kan vara antingen väldigt insatta i ämnet och komma med väldigt detaljerade frågor eller ha mer nya ögon för fältet och ha mer grundläggande funderingar och tankegångar, säger Mikael.

Mikael Boberg vid sin poster.
Mikael Boberg vid sin poster.

En oförglömlig upplevelse

Han blev dessutom nominerad att delta i presentationstävlingen, som gick av stapeln under en av kvällarna med en relativt festligt, social inramning, och Mikael tilldelades utmärkelsen ”Graduate Student Best Presentation Award Honorable Mention”:
– Att vara med i presentationstävlingen var en oförglömlig, häftig upplevelse och det är något jag kommer ta med mig i framtiden som blivande apotekare.

ASPET (The American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics) är en bred organisation för farmakologisk forskning, som främjar utvecklingen av läkemedel och andra behandlingar och som ger ut flera vetenskapliga tidskrifter inom fältet. Mikael fick också ASPET Graduate Travel Award, ett stipendium som ges till utvalda studenter för att de ska kunna presentera sitt arbete vid en av världens största biovetenskapliga kongresser: Experimental Biology.
– Det var oerhört utvecklande och utmanande att presentera under ASPET-kongressen och är något jag mer än gärna skulle göra igen, säger Mikael, som nu har en intressant framtid som legitimerad apotekare:

– Jag har haft en oerhört stimulerande studietid på apotekarprogrammet vid Sahlgrenska akademin och jag är otroligt tacksam för de fem åren jag studerat på Medicinareberget. Jag är optimistisk kring de möjligheter och de utmaningar som väntar nu.

AV: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: apotekarprogrammet, examensarbeten, exjobb, farmakologi, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Internationalisering, student

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor