STUDENT. Mikael Boberg, som nu tar examen från apotekarprogrammet, prisades nyligen för sin posterpresentation vid ASPET:s kongress i San Diego. Dessutom fick han stipendiet ASPET Graduate Travel Award för att presentera resultat från sitt examensarbete vid kongressen Experimental Biology, som är en av världens största inom biovetenskap.
Examensarbetet handlade om barns förmåga att ta upp, fördela, bryta ned och utsöndra läkemedel, något som inte är lika utforskat som läkemedelsomsättningen hos vuxna.
– Jag studerade barns nivåer och aktivitet av enzymet karboxylesteras, eller CES. Det finns flera typer av CES-enzymer, varav framför allt CES1 finns i levern som är kroppens viktigaste läkemedelsnedbrytande organ, berättar Mikael Boberg, som genomförde sitt examensarbete vid University of Washington i nordvästra USA, med Assistant Professor Bhagwat Prasad som handledare.
Förutser exponeringen av läkemedel
Deras resultat visade att barn har lägre nivåer av CES1 än vuxna. De kunde också visa att CES1-nivåerna utvecklas med barnets ålder – ju äldre barnet är desto högre är nivåerna av CES1-enzym.
Examensarbetet resulterade också i en datoriserad modell som kan användas för att förutsäga barns exponering för läkemedlet oseltamivir, som används mot influensa. Läkemedlet måste aktiveras av CES för att omvandlas till den aktiva substansen som har den farmakologiska effekten i kroppen.
– Upptäckterna skulle kunna användas i den framtida forskningen kring läkemedel som bryts ned av CES specifikt, och kan också användas för framtida utveckling av liknande datorbaserade modeller som kan förutse exponeringen av nya läkemedel hos barn, säger Mikael.
På inrådan av sin handledare sände Mikael in en vetenskaplig sammanfattning av sitt examensarbete till ASPET:s kongresskommitté, vilket resulterade i att han bjöds in att presentera arbetet med en poster vid kongressen i San Diego i april 2016.
– Det var nervöst, spännande och samtidigt oerhört roligt att presentera examensarbetet och postern. Det är en väldigt intressant situation där de som ställer frågor kan vara antingen väldigt insatta i ämnet och komma med väldigt detaljerade frågor eller ha mer nya ögon för fältet och ha mer grundläggande funderingar och tankegångar, säger Mikael.
En oförglömlig upplevelse
Han blev dessutom nominerad att delta i presentationstävlingen, som gick av stapeln under en av kvällarna med en relativt festligt, social inramning, och Mikael tilldelades utmärkelsen ”Graduate Student Best Presentation Award Honorable Mention”:
– Att vara med i presentationstävlingen var en oförglömlig, häftig upplevelse och det är något jag kommer ta med mig i framtiden som blivande apotekare.
ASPET (The American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics) är en bred organisation för farmakologisk forskning, som främjar utvecklingen av läkemedel och andra behandlingar och som ger ut flera vetenskapliga tidskrifter inom fältet. Mikael fick också ASPET Graduate Travel Award, ett stipendium som ges till utvalda studenter för att de ska kunna presentera sitt arbete vid en av världens största biovetenskapliga kongresser: Experimental Biology.
– Det var oerhört utvecklande och utmanande att presentera under ASPET-kongressen och är något jag mer än gärna skulle göra igen, säger Mikael, som nu har en intressant framtid som legitimerad apotekare:
– Jag har haft en oerhört stimulerande studietid på apotekarprogrammet vid Sahlgrenska akademin och jag är otroligt tacksam för de fem åren jag studerat på Medicinareberget. Jag är optimistisk kring de möjligheter och de utmaningar som väntar nu.
AV: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN