Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

FOR uppmärksammade unga forskare

19 maj, 2016

Från vänster: Elisabet Jerlhag, John-Olov Jansson, Jonas Nilsson, Sven Enerbäck och Maria Johansson. Foto: Elin Lindström Claessen
Från vänster: Elisabet Jerlhag, John-Olov Jansson, Jonas Nilsson, Sven Enerbäck och Maria Johansson. Foto: Elin Lindström Claessen

FORSKNING. Young Scientist Day har nu blivit en återkommande tillställning, arrangerad av Rådet för forskningsfrågor. Tisdag 17 maj hölls presentationer av två inbjudna framgångsrika unga forskare, och dessutom 2015 års mottagare av lilla Fernströmspriset.

När Sven Enerbäck, vicedekanus för forskningsfrågor, hälsat alla åhörare välkomna, markerade han hur viktigt det är för fakulteten att uppmärksamma unga framgångsrika forskare, eftersom de är framtiden för Sahlgrenska akademin. Han var värd för arrangemanget, tillsammans med John-Olov Jansson från organisationskommittén.

Hungerhormon spelar roll för beroende

YSD-elisabetElisabet Jerlhag, docent vid sektionen för farmakologi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, inledde årets Young Scientist Day. Hon beskrev bland annat arbete som hennes grupp gjort om magtarmhormonet ghrelin och dess roll i regleringen av belöningssystemet i hjärnan. Ghrelin benämns ofta som ett hungerhormon, eftersom det reglerar aptit och vår kroppsvikt. Nyligen har hormonet dock också visats spela en roll i den belöning som orsakas av droger. Gruppen har bland annat kunnat visa att en molekyl som hämmar effekten (en så kallad antagonist) genom ghrelinreceptorn minskar alkoholintaget hos råttor och hindrar återfall till alkoholberoende. Om antagonisten ges före en beroendeframkallande drog minskar dess aktivering av hjärnans belöningssystem. Receptorn har också betydelse för det sexuella beteendet, som ökar om receptorn stimuleras och minskas av antagonisten. Forskargruppen har även visat att andra magtarmhormoner som minskar aptit och födointag, GLP-1 och NMU, även minskar alkoholintag och belöning orsakat av alkohol och andra beroendeframkallande droger. Detta har även visats i human genetiska studier. Sammantaget är detta en helt ny infallsvinkel vad gäller mekanismer av vikt för utvecklandet av alkoholberoende. Vilket förhoppningsvis kan leda till nya behandlingsstrategier för alkoholberoende.

Elisabet avslutade sin presentation med några handfasta råd till andra unga forskare som söker forskningsanslag.
– Jag brukar se min forskning som en sfär, där olika studier skjuter in mot målet från många olika håll. Jag använder många tillgängliga modeller, inte bara för alkohol och andra droger utan också modeller där jag kan studera olika beteenden. Det är också bra om man försöker ha en translationellt perspektiv, sade hon, och tillade att det också är viktigt att känna till sina egna svagheter:
– Du kan inte göra allt själv. Se till att ha ett bra forskarlag och täck upp och stärk ditt CV genom samarbeten. Och framför allt – ha roligt!

YSD-MariaNervsystemets samspel med immunsystemet

Maria Johansson, docent vid sektionen för fysiologi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, gav en presentation med titeln ”Cardiovascular disease – it’s all about the nerves!” som beskrev samspelet mellan immunsystemet och nervsystemet i utvecklingen av åderförfettning, eller ateroskleros som det också kallas. Ateroskleros beror på fettinlagringar i de blodkärl som leder blodet från hjärtat ut till kroppens olika delar. Det kan leda till blodpropp och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Maria Johanssons grupp studerar särskilt alfa 7 nikotinreceptorn och hur den kan påverka inflammationen som sker i blodkärlets vägg, och även i hjärnan efter en blodpropp. Tack vare att patienter som opererats för åderförfettning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns nu en omfattande biobank med både åderförfettningsplack och andra prover från patienter som utvecklat åderförfettning, och som Maria Johanssons forskargrupp kan använda sig av. Dessa studier på patienter kombinerar de med experimentella studier för att belysa samspelet mellan det autonoma nervsystemet och immunsystemet ur flera olika perspektiv. Hon och hennes forskarkollegor har nyligen visat att alfa 7 nikotinreceptorn uttrycks i åderförfettningsplack från människor och att den har en viktig betydelse för utvecklingen av ateroskleros.

Även Maria gav några konkreta tips till andra yngre forskare som försöker få sitt första större externa anslag. Allra viktigast är att börja skriva på ansökan i god tid, menade hon:
– Du behöver också ha en ny infallsvinkel på forskningen. Du kan inte gå åt samma håll där alla andra redan har gått, utan du behöver hitta en ny tvist.

Ett annat råd är att använda sig av kollegor, särskilt sådana som har erfarenhet av att granska ansökningar för de stora forskningsfinansiärerna. Då måste man förstås också ta till sig kritiken, skriva om och förbättra ansökan.
– Och var ihärdig! Det blir allt hårdare konkurrens om de externa anslagen men det gäller att inte ge upp!

Dödens dalgång hindrar läkemedelsutveckling

Efter en fruktpaus och mingelstund utanför hörsal Arvid Carlsson tog Jonas Nilsson vid. Han är professor i experimentell kirurgi vid Sahlgrenska Cancer Center, och förra årets mottagare av lilla Fernströmspriset, eller Eric K. Fernströms pris till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare som är prisets officiella namn.

Under sin presentation sammanfattade Jonas Nilsson sin forskarresa, som påbörjades för 22 år sedan när han för första gången klev in i ett lab. Han disputerade vid Umeå universitet, och kom också att etablera en egen forskargrupp där efter flera år som postdok vid ett forskningssjukhus i Memphis, Tennessee. Jonas Nilsson rekryterades till Sahlgrenska akademin 2011, i samband med etableringen av Sahlgrenska Cancer Center.

Hans presentation hade den fantasifulla titeln ”Crossing the valley of death in search of better treatment options for cancer patients”, där dödens dalgång framför allt fick bli en metafor för de stora hinder som finns för forskare från akademin som vill få läkemedelsföretag att nappa på forskningsfynd och utveckla dessa till nya cancerbehandlingar. Och om en forskare ändå lyckas få läkemedelsföretaget intresserat av en ny molekyl finns ytterligare hinder av ekonomisk och juridisk karaktär inom läkemedelsföretaget som sätter stopp för att nya akademiska fynd omsätts till läkemedelsutveckling, något Jonas Nilsson själv fått erfara.

Avatarmöss under utveckling

Hans forskning har framför allt handlat om en gen som är muterad i nästan all cancer och som kallas MYC, och i samarbete med framför allt sin hustru Lisa Nilsson, som är senior forskare i gruppen, har han kunnat identifiera flera nya potentiella målproteiner för cancerbehandling. Här i Göteborg fokuserar nu hans grupp på melanom, genom breda samarbeten mellan både grundforskare och kliniska forskare. Gruppen har nyligen inlett en klinisk prövning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och andra nordiska sjukhus för en ny behandling mot ögonmelanom, som återaktiverar immunfunktionen hos patienterna.

Jonas Nilsson arbetar också med en ny typ av musmodell, som kallas avatarmöss. Dessa möss saknar immunsystem och kan därför transplanteras med tumörprover från patienter med malignt melanom. Mössen kan sedan kan användas för att avgöra om patienten är lämplig för klinisk prövning. Det finns nu nya lovande behandlingar mot malignt melanom som baseras på att det egna immunsystemet aktiveras, och gruppen har antagit utmaningen att anpassa modellen, genom att även försöka införa patientens immunsystem i mössen.

YSD-publik-720

TEXT OVH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: Eric K Fernströms pris till yngre särskilt lovande och framgångsrika forskare, FOR, institutionen för kliniska vetenskaper, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Lilla Fernströmspriset, Sahlgrenska Cancer Center, Unga forskare, Young Scientists Day

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor