NY STUDIE. De senaste tjugo åren har risken att få en ny stroke halverats hos personer under 55 år. Samtidigt blir stroke vanligare bland yngre i befolkningen. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften International Journal of Stroke.
– Det är en utmaning för forskningen att försöka förhindra stroke, säger professor Annika Rosengren till Dagens Nyheter.
Varje år får omkring 30 000 svenskar får stroke , som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. De flesta av dessa får då stroke för första gången. Överlevnaden i Västvärlden har ökat, men stroke kan leda till allvarliga funktionsnedsättningar. De som drabbas är oftast över 65 år, men stroke har blivit vanligare bland yngre.
Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, har lett studien som finansierats av Hjärt-lungfonden:
– Trots att stroke, liksom andra hjärt-kärlsjukdomar, är åldrandets sjukdom så är det ändå ett antal yngre varje år som drabbas. Men eftersom den gruppen är liten relativt sett försvinner den ofta när man studerar de här sjukdomarna och därför har vi specifikt tittat på personer som var yngre än 55 år när de fick en stroke, säger hon till DN.
Studien är registerbaserad, och omfattar över 17 000 personer mellan 18 och 54 år i Sverige som drabbades av ischemisk stroke (hjärninfarkt som beror på en blodpropp i hjärnan) mellan 1987 och 2006. Av dem fick 14 procent en ny stroke inom fyra år. Risken för återfall var något högre för män än för kvinnor.
Risken för återfall har mer än halverats under tjugoårsperioden. För män har risken minskat med 55 procent och för kvinnor med 59 procent. Annika Rosengren menar att den minskade risken kan bero på att behandlingarna för stroke blivit bättre, men också på att vården blivit bättre på att behandla till exempel högt blodtryck och förmaksflimmer som ökar risken för stroke, vilket leder till att fler får en lindrigare variant av stroke.
Även om det totala antalet personer som drabbas av en stroke i Sverige minskar, ökar samtidigt sjukdomen i åldrarna 35–44 år. Orsaken är inte klarlagd. Sjukdomen kan vara ärftlig, och det är känt att bland annat rökning, högt blodtryck, diabetes och höga blodfetter ökar risken för stroke.
– Det finns flera former av stroke och även om många personer som drabbas inte har några uppenbara riskfaktorer så vet vi att livsstilsfaktorer som stillasittande och fetma ökar risken för stroke, säger Annika Rosengren till DN.
Hon konstaterar också att att antalet unga strokeöverlevare kommer att öka i framtiden, och att det är en utmaning för samhället att undvika att de får funktionsnedsättningar och insjuknar igen.