UTBILDNING. Uppdragsutbildningarna ökar inom Sahlgrenska akademin. En enhet med lång erfarenhet är avdelningen för pediatrik. Redan 1987 började de ge sin uppdragsutbildning inom uroterapi, och i torsdags blev 46 nya uroterapeuter klara.
I torsdags, den 14 april, var det kursavslutning för den senaste kullen uroterapeuter från Göteborgs universitet.
– Förutom examensredovisningar och seminarier avslutades kursveckan med examensfest, som innebar att deltagarna fick kursintyg och en potta runt halsen, allt i de nordiska färgerna. I år hade vi också med en vietnamesisk flagga, eftersom en sjuksköterska från Hanoi nu avslutat utbildningen. Vi har nämligen ett samarbete med National Hospital of Pediatrics i Hanoi för utbildning och uppbyggande av en uroterapeutisk verksamhet, berättar Birgitta Lindehall, som själv är disputerad uroterapeut och kursledare för uppdragsutbildningen inom uroterapi.
Birgitta Lindehall har drivit utbildningen tillsammans med Gunnel Andersson, som är disputerad uroterapeut vid Örebro universitet, de senaste åren. Tre terminer på halvfart tar det att gå uppdragsutbildningen i uroterapi, och mycket av utbildningen sker på distans. Uroterapi handlar om de sjukdomar och problem som kan påverka urinblåsan och tarmen, och även sexlivet. Kursen ger både kunskap om hur urinvägarna utvecklas och är uppbyggda, hur sjukdomar kan störa funktionen i urinblåsan och tarmen, och hur funktionsstörningarna kan behandlas med bland annat habilitering, träning, läkemedel och kirurgi. Utbildningen tar också upp de sociala och psykiska svårigheter som en dysfunktionell urinblåsa eller tarm ofta medför.
En gränsöverskridande utbildning
Utbildningen är tvärprofessionell för olika legitimerade yrkeskategorier inom vården, som sjuksköterskor, sjukgymnaster och läkare.
– Att studenterna har så olika bakgrund, både inom olika vårdyrken och från olika länder, innebär att vi får en bred belysning av problematiken med diskussioner ur många synvinklar. En annan viktig positiv effekt är att det per automatik byggs upp ett nordiskt nätverk inom uroterapi genom utbildningen, säger Birgitta Lindehall, och fortsätter:
– En sak har studenterna gemensamt, och det är ett brinnande intresse att hjälpa dessa patienter som drabbats av dysfunktion i urinvägar och tarm.
Utbildningen är populär, och har fler sökande än det finns plats för. Det är en uppdragsutbildning, där arbetsgivaren står för utbildningskostnaden på drygt 40 000 kronor per deltagare.
– Intresset för uroterapi ökar, det märker vi genom att allt fler söker utbildningen. Nu har vi dubbelt så många sökande som platser, säger Birgitta Lindehall.
Göteborgs universitet var det första universitetet i världen att starta en utbildning i uroterapi, och nu har utbildningen drivits vartannat år under nästan trettio års tid.
Uroterapin föddes i Göteborg
– Göteborg har länge varit i framkant när det gäller forskning och utbildning inom uroterapi och barnurologi, och även inom vuxenurologi och gynekologi. Här finns olika specifika mottagningar för både barn och vuxna med olika urologiska problem, säger Birgitta Lindehall, som tillsammans med professor Anna-Lena Hellström kom på grundidén med uroterapi och även förverkligade den.
Initiativet med uroterapi i Göteborg har gett ett nordiskt gensvar, vilket blev grunden för den nordiska utbildningen i uroterapi för både barn och vuxna.
– Numera finns Bäckenbottencentrum och andra centrum som fokuserar på både blås- och tarmdysfunktion både i Malmö och i Stockholm – vilket vi som uroterapeuter tycker är helt rätt i tiden, avslutar Birgitta Lindehall.
Idag är uroterapi ett internationellt begrepp som kräver universitets- eller högskoleutbildning, och utbildningen har numera spridits från Göteborg till Bergen i Norge och Bremen i Tyskland.