OLLE HAR ORDET. Sahlgrenska akademins styrelse har kommit långt i sina diskussioner om att delvis återinföra en prestationsbaserad del när fakultetsanslaget ska fördelas mellan institutionerna. Styrelseledamöterna har en stor samsyn i frågan, och Olle Larkö förväntar sig ett beslut före sommaren, skriver han i sin krönika.
”Egentligen tycker jag att det är felaktigt att tala om att vi nu återinför ett prestationsbaserat anslag, även om jag är medveten om att det är så det uppfattas. I min värld har vi aldrig upphört att fördela anslag efter prestation. När den förra styrelsen tog beslut om att den prestationsbaserade delen av anslaget skulle trappas ned ökade de samtidigt styrelsens strategiska pott för att möjliggöra satsningar som återvändarbidrag och medfinansiering för unga forskare. Där är det också forskarnas prestationer som avgör.
I min värld har vi aldrig upphört att fördela anslag efter prestation
Till och med 2012 fördelade vi 10 procent av basanslaget till institutionerna efter prestation. Den modell vi då använde baserades på bibliometri och hur mycket medel man lyckats få från externa finansiärer. Från och med 2017 ser det nu ut som att detta delvis kommer att återinföras, då tio procent av fakultetsanslaget med stor sannolikhet börjar fördelas efter någon form av förutbestämt prestationsmått. I reda pengar handlar det om 38 miljoner kronor som då kommer att fördelas efter prestation. Jämfört med till exempel de medel som finns i ALF-systemet, som i runda slängar handlar om 400 miljoner, är det alltså en betydligt mindre summa, men frågan är principiellt viktig.
Det finns en stark samsyn i styrelsen i frågan, och det som nu återstår är detaljer kring på vilket sätt denna fördelning ska ske. Jag ber att få återkomma när den diskussionen kommit i mål, men om jag får gissa tror jag att styrelsen kan fatta beslut i frågan redan före sommaren.
Jag tycker det är sunt att vi har en levande dialog i frågan
Modellen för hur vi ska fördela fakultetsanslaget inom fakulteten har stötts och blötts många gånger. De prestationsbaserade anslagen har faktiskt varit föremål för diskussion ända sedan vi införde dem. Jag tycker det är sunt att vi har en levande dialog i frågan och att vi har utrymme att pröva oss fram till den bästa modellen. Vi eftersträvar ett system som är transparant, där det är tydligt redan från början vad man borde satsa på för att öka sin del av kakan. Våra institutioner har helt olika förutsättningar, både när det gäller storlek och de förutsättningar som råder för att kunna få externa medel. Det är viktigt att fördelningsmodellen upplevs vara så rättvis som möjligt.
Den nya styrelsen har nu varit i gång med sitt arbete i nästan ett år, och arbetsformerna har satt sig på allvar. Vi har en dynamisk styrelse, som inte duckar för viktiga diskussioner och som kan enas om vilken väg som är den bästa för vår fakultet.