Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Ruth Palmer får Göran Gustafssonpriset

5 april, 2016

Forskargruppen samlad i labbet. Ruth Palmer ses längst till höger.
Forskargruppen samlad i labbet. Ruth Palmer ses längst till höger.

UTMÄRKELSE. Så sent som i höstas kunde Ruth Palmer och hennes medarbetare äntligen visa på ett protein som binder till receptorn för genen ALK hos människa – efter 15 års hårt arbete.
– Att identifiera liganden för ALK var mitt mål som forskare, så det var verkligen stort. Den nya stora utmaningen är att arbeta med de kliniska applikationerna av fyndet, säger professor Ruth Palmer, som är årets mottagare av Göran Gustafssonspriset i molekylärbiologi.

Hon får priset ”för sina betydelsefulla upptäckter kring funktion och reglering av ett viktigt tyrosinkinas som kontrollerar cellulär signalering och utveckling”, där upptäckten av ALK:s humana ligand får betraktas som kronan på verket.

Genen Anaplastic lymfom kinas (ALK) har fått sitt namn efter den cancerform som den först beskrevs för, men har visat sig vara förändrad vid en rad mänskliga cancerformer, bland annat lungcancer och barncancerformen neuroblastom. Genen kategoriserades länge som ”orphan”, eftersom det var okänt vilket eller vilka ämnen som kan binda till receptorn på cellens utsida och aktivera dess enzymatiska insida. I oktober kunde så äntligen Ruth Palmer och hennes kollegor för första gången visa på två ligander till receptorn hos människa: systerproteinerna FAM150A och FAM150B. Bindningen mellan dessa ämnen och receptorn är mycket stark, vilket kan ge helt nya sätt att använda läkemedel för att angripa de aktuella cancerformerna.

– Det finns flera nya, välfungerande läkemedel som kan hämma den enzymatiska delen av ALK i olika cancerformer, speciellt i lungcancer och lymfom. Men som alltid uppstår fler och nya resistensmutationer med tiden som är morgondagens utmaning med denna typ av behandling. Neuroblastom är en cancerform som är i starkt behov av nya behandlingsstrategier och här kan ALK-hämmare vare en nytt vapen, vilket många forskargrupper runt världen jobbar med just nu säger Ruth Palmer.
Den grundläggande forskning hon och hennes kollegor arbetar med ligger mycket nära klinisk applicering – bland annat arbetar de med mutationer i ALK från patientmaterial från hela landet.

Bananflugan är ett viktigt modelldjur för gruppen.
Bananflugan är ett viktigt modelldjur för gruppen.

Labbet fullt av flugor

Bananflugan är ett viktigt modelldjur för gruppen, som håller mängder av den lilla flugan i små behållare i ett av laboratorierna. Trots sin storlek delar bananflugan många gener med människan, och det är förhållandevis enkelt att manipulera dess arvsmassa.
– Ett av de första experimenten vi gjorde när vi började arbeta med ALK var att slå ut genen i bananfluga. Det visade sig att det leder till att fluglarverna inte utvecklar några muskler i magen och de dör ganska snart, konstaterar Ruth Palmer.

Nyligen hade gruppen en publicering i Nature Cell Biology, där de presenterade en ny mekanism för reglering av utsöndring av proteinerna Wnt/Wingless, baserade på studier i bananfluga. Mutationer i de gener som reglerar den utsöndringen är också kända för att bidra till uppkomst av cancer.

Många år i Umeå

Hon kommer ursprungligen från Skottland, och fick sin forskarutbildning vid nuvarande Cancer Research UK i London, där hon träffade sin blivande make Bengt Hallberg som gjorde postdok där. Efter disputationen 1996 gjorde hon själv postdok i San Diego, och pendlade då några år fram och tillbaka till Umeå där Bengt fått en tjänst. Umeå universitet blev sedan hemvist för dem båda under många år.

– Från början sade jag till mig själv att jag bara skulle stanna några år i Umeå, men Umeå visade sig vara ett bra universitet och jag trivdes fantastiskt bra där. Vi blev kvar i femton år, säger Ruth Palmer.

Hösten 2014 flyttade de till Göteborg, och det fanns många anledningar till det. Framför allt kände de flera duktiga forskare här som de ville utveckla samarbeten med, i Ruths fall bland andra Tommy Martinsson som driver forskning kring neuroblastom. Andra fördelar med att bo i Göteborg är närheten till Chalmers, och att det är så lätt att resa härifrån.

– Jag kan enkelt åka till London över dagen för ett möte. Skype i all ära, men det finns inget som slår att träffas ansikte mot ansikte, säger hon.

Ett ärofyllt pris

Göran Gustafssonspriset är ett prestigefyllt pris för yngre forskare som delas ut årligen av KVA inom olika ämnesområden. Vid Göteborgs universitet har priset tidigare bland annat gått till Fredrik Bäckhed, Richard Neutze, Jan Borén och Thomas Nyström.

Ruth Palmer
Ruth Palmer

– Det är imponerande att läsa vilka som tidigare fått priset, och jag är väldigt glad att få det, säger Ruth Palmer, som i fredags firade både priset och en ny publicering med tårtkalas i forskargruppen.

Med priset kommer också ett inte oansenligt forskningsbidrag – 4,5 miljoner kronor fördelat på tre år. Gruppen diskuterar nu hur pengarna borde användas, och det finns gott om idéer.

– Pengarna ger oss ett bra lyft och en chans att göra experiment vi inte kunnat göra annars. Vi vill satsa på tekniskt avancerade experiment, som skulle kunna ge verkligt intressanta resultat om de är framgångsrika, säger Ruth Palmer.

Fem pristagare

Årets fem pristagarna delar på nästan 24 miljoner kronor. Volodymyr Mazorchuk, Uppsala universitet, får priset för nyskapande arbeten inom representationsteorin och andra delar av algebran, Felix Ryde på KTH får priset i fysik för nytänkande forskning om observationer av våldsamma astropartikelfysikaliska fenomen, Xavier Crispin i Linköping får priset för utveckling och studier av organiska termoelektriska material, Ruth Palmer i Göteborg får priset i molekylärmedicin för sina betydelsefulla upptäckter kring funktion och reglering av ett viktigt tyrosinkinas som kontrollerar cellulär signalering och utveckling och Olle Melander, Lunds universitet, får priset i medicin för sina genetiska och kliniska studier som klarlägger biokemiska och livsstilsrelaterade sjukdomsmekanismer vid övervikt och kardiovaskulär sjukdom.

 

Här kan du se en kort presentation av Ruth Palmer, i samband med prisceremonin i Stockholm:

Av: Elin Lindström
Taggat med: bananfluga, Göran Gustafssonpriset, institutionen för biomedicin, Priser och utmärkelser, translationell forskning

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Akademiliv tar ledigt under påsklovet, och därför kommer inget ordinarie nyhetsbrev onsdag 12 april.

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAR 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Se bilderna från den högtidliga doktorspromoveringen

27 mars, 2023

AKADEMISK HÖGTID. Fredagen den 24 mars höll universitetet 2022 års doktorspromovering. Bland de nya doktorer som fick sina insignier hade över hun … [Read More...]

Agneta Holmäng: Välkomna till den kollegiala diskussionen på Akademimötet den 4:e maj!

27 mars, 2023

  KRÖNIKA. Förhoppningsvis blir det mer kollegiala diskussioner om viktiga frågor för hela fakulteten på Akademimötena framöver, s … [Read More...]

Tre juniora forskare får totalt 13,8 miljoner från Cancerfonden

27 mars, 2023

BIDRAG. Tre juniora vid Göteborgs universitet får forskningsfinansiering från Cancerfonden i dess senaste utlysning: Elinor Bexe Lindskog vid In … [Read More...]

Sahlgrenska akademin uppmärksammade de nya hedersdoktorerna

24 mars, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Det blev en lyckad och festlig tillställning på Medicinareberget när våra blivande hedersdoktorer Michael Treschow och Jens N … [Read More...]

Två prorektorskandidater går vidare – båda från Sahlgrenska akademin

24 mars, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Rekryteringsgruppen har nu hållit intervjuer med prorektorskandidater. Gruppen föreslår till universitetsstyrelsen att Ca … [Read More...]

Fler män än kvinnor opereras för nästäppa

23 mars, 2023

AVHANDLING. 70 procent av patienterna som genomgått operation på grund av kronisk nästäppa är nöjda. Men operationen genomförs betydligt oftare på … [Read More...]

17 forskare i Göteborg fick forskningsmedel från Reumatikerförbundet

22 mars, 2023

BIDRAG. 17 forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får totalt 2 160 000 kronor i forskningsmedel från Re … [Read More...]

Halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre

22 mars, 2023

NY STUDIE. Ett beslutsverktyg för vårdpersonal har visat sig kunna halvera användningen av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet. … [Read More...]

Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin invigde gemensamt centrum

21 mars, 2023

INVIGNING. Centre for Health Governance är Handelshögskolans och Sahlgrenska akademins gemensamma satsning för att skapa ny kunskap och nya lö … [Read More...]

Ny studie ska öka kunskapen om Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom

21 mars, 2023

JÄMLIK VÅRD. Nio av tio personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan i medelåldern. Nu inleder Sahlgrenska Un … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor