KLINISK FORSKNING. Sex forskare och överläkare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset beskriver nu den kliniska studien om livmodertransplantationer i Läkartidningen. Fem barn har fötts, och alla fem mår bra.
Inom den kliniska studien, som inleddes 2013, har nio kvinnor fått transplanterade livmödrar från levande donatorer. Två av de transplanterade livmödrarna opererades bort under de första månaderna – i ett fall på grund av trombos i livmoderkärlen och i ett annat på grund av intrauterin infektion med abscessbildning. De övriga sju kvinnorna fick inom några få månader spontana menstruationer som tecken på normal livmoderfunktion. Den kliniska studien har hittills lett till födseln av fem välmående barn. En av kvinnorna i studien var gravid men fick missfall i vecka 15. Endast en kvinna har hittills inte blivit gravid. I rapporten spekulerar forskargruppen om den höga lyckandefrekvensen kan bero på att de livmödrar som transplanterats haft lätt att uppnå graviditet, och att livmödrarna tidigare gett helt normala graviditeter.
Forskargruppen initierade redan 1999 ett translationellt forskningsprojekt om livmodertransplantation. Studierna bedrevs först på möss, där gruppen 2003 för första gången visade att en graviditet kan fortlöpa normalt i en transplanterad livmoder. Forskargruppen har därefter systematiskt och steg för steg fortsatt med experiment på råtta, gris, får och babian.
I år inleds ytterligare två studier inom livmodertransplantation. I en av studierna vill forskargruppen försöka minska den långa operationstiden genom att utföra större delen av ingreppet när livmodern opereras ut ur donatorn med robotassisterad laparoskopi. En annan studie undersöker möjligheten att använda sig av livmoder från avliden donator. Gruppen har också startat ett långsiktigt forskningsprojekt för att skapa en konstgjord livmoder, genom att använda mottagarens egna stamceller. Dessa studier pågår i dag på råtta och får.
Rapporten har skrivits av Hans Bokström, Pernilla Dahm-Kähler, Henrik Hagberg, Lars Nilsson, Michael Olausson, samt Mats Brännström.
I samma nummer publicerar Läkartidningen också en kommentar till rapporten, skriven av Niels Lynøe, professor, institutionen för lärande, informatik, management och etik, LIME, Karolinska institutet. Han menar att livmodertransplantation är ett intressant vetenskapligt framsteg, men att behandlingen kräver en noggrann etisk analys.