STUDENT. För första gången belönas nu en student vid Göteborgs universitet med priset Queen Silvia Nursing Award. Pernilla Rönntoft, som läser på specialistsjuksköterskeprogrammet för vård av äldre, får priset för en idé om hur man med enkla medel kan höja kompetensen bland personal inom äldrevården.
Jag märker att jag själv mår bra av att arbeta med äldre. Som sjuksköterska kan jag göra så stor skillnad dem.
Utbildningsnivån bland personal som arbetar inom vården av äldre varierar, och den som varit verksam länge kan behöva ta del av ny kunskap. Inom flera andra vårdområden tillämpas ett så kallat kompetenskörkort som ett enkelt sätt att fördjupa och stämma av personalens kunskaper. Pernilla stötte själv på ett sådant kompetenskörkort när hon arbetade som sjuksköterska på en kirurgisk sjukhusavdelning. Hon menar att ett liknande kompetenskörkort skulle kunna användas inom äldrevården för att förbättra kunskaperna om till exempel hur man ska ta ett blodtryck, vilka krav som gäller inom vårdhygien och hur man ska agera när en patient blir akut dålig.
– Då skulle de anställda få fördjupa sina kunskaper genom att se filmer, studera bilder och läsa texter, och sedan kunna testa sina färdigheter i ett flervalsprov. Att ta provet flera gånger blir då också ett sätt att lära sig, säger Pernilla Rönntoft, som menar att kompetenskörkortet skulle kunna vara ett bra komplement till den formella utbildning som finns för alla de yrkeskategorier som arbetar inom äldrevården.
I konkurrens med andra sjuksköterskestudenter har nu Pernillas idé utsetts till den allra bästa – och hon har utsetts till årets mottagare av Queen Silvia Nursing Award. Det är ett stipendium som ges till en sjuksköterskestudent varje år, med syfte att skapa förutsättningar för en varaktig positiv förändring inom vård och omsorg med fokus på äldre. Hon får ta emot priset av H.M. Drottning Silvia under en ceremoni den 17 maj i Stockholm, och även en representant från Göteborgs universitet kommer då att närvara. Priset ger Pernilla en prissumma på 50 000 kronor och ett individuellt anpassat internship under sex månader med viktiga och innovativa organisationer som är aktiva inom olika aspekter av vården.
Hon har redan presenterat sin idé för en samling europeiska representanter för Johanniterorden. Johanniterorden är en organisation som arbetar för att utveckla den humanitära verksamheten i kristen anda och som ingår i ett omfattande internationellt nätverk för volontärverksamhet.
– Det var trevligt. De lyssnade och var intresserade, och hade en positiv inställning till idén, berättar Pernilla.
Parallellt med sina studier på specialistsjuksköterskeprogrammet i Göteborg arbetar Pernilla som ansvarig sjuksköterska på en demensavdelning på Attendo Nissastrand i Halmstad, där hennes egen chef uppmuntrar henne och de idéer hon har för att omvårdnaden ska bli bättre.
– De äldre har så otroligt mycket kunskap själva som inte tas tillvara på. Jag tycker det är inspirerande att höra dem berätta, och jag märker att jag själv mår bra av att arbeta med äldre. Som sjuksköterska kan jag göra så stor skillnad dem, säger Pernilla.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN