FORSKNINGSRESURS. Enheten för hälsometri bedriver verksamheten Akademistatistik, som kan hjälpa alla forskare inom Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen att planera, utföra och hantera studier som omfattar data som kräver statistisk analys. De första fyra timmarna är kostnadsfria tack vare finansiering via ALF-medel. Akademiliv var med när doktoranden Stefan Lundqvist hade sitt fjärde möte med statistikern Sara Gustavsson.
Stefan är i slutfasen i arbetet med sin första artikel, en studie som omfattar drygt 400 patienter från 15 vårdcentraler. Patienterna i studien får behandling med fysisk aktivitet på recept (FaR) på sin vårdcentral där en grupp, bland annat, randomiseras till ett förstärkt FaR-stöd av fysioterapeut.
– Hjälpen från Akademistatistik betyder väldigt mycket. Jag ökar min förståelse för statistiska beräkningar och får bättre grepp om analysprocessen, säger Stefan, som räknar med att vara klar med sin första artikel till sommaren.
Komplicerade beräkningar
Studien omfattar många mätvariabler, vilket medför komplicerade beräkningar. Han kontaktade Akademistatistik sent i höstas:
– Det var lätt att få kontakt, och jag fick svar inom en vecka. Vi utbytte lite dokumentation över mejl, och har sedan träffats några gånger sedan julas.
Som fysioterapeut arbetar Stefan med utveckling inom FaR-teamet i centrala och västra Göteborg. I den artikel han nu arbetar med undersöker han om det sker någon förändring i fysisk aktivitetsnivå hos patienter som får FaR-behandling, och om den förändringen är kopplad till förändringar gällande metabol hälsa och livskvalitet.
– Preliminärt verkar det som att vi kan räkna hem en hel del goda hälsoeffekter, både genom ökad fysik aktivitet, minskade metabola riskfaktorer och förbättrad hälsorelaterad livskvalitet. Det känns roligt att resultaten verkar vara så goda efter bara sex månader, säger Stefan, vars avhandlingsarbete handleds av Åsa Cider, Maria Larsson, Mats Börjesson och Lars Hagberg.
Statistikern Sara Gustavsson hjälper Stefan förstå hur hans forskningsdata kan ge svar om förändringar och samband. Tillsammans planerar de bland annat ett upplägg för regressionsanalys, där flera variabler förs samman till en funktion som bäst passar den data som observerats. De diskuterar också något som kallas intention to treat, som är ett statistiskt koncept som utgår från den behandling som inledningsvis planerades för forskningspersonen och som bortser från protokollavvikelser, tillbakadragande, och annat som kan inträffa efter randomiseringen.
Fyra timmars gratis konsultation
Alla forskare inom Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen kan få fyra timmars gratis konsultation från Akademistatistik. Forskarnas behov och studiernas förutsättningar är mycket varierande. En del vill då få hjälp att kontrollera att de analyser de själva gjort är korrekta, andra vill att konsulterna på Akademistatistik ska genomföra analysen åt dem.
– Det är svårt att veta hur lång tid ett uppdrag tar innan vi har träffats och diskuterat problemet. Ibland blir analyserna mer omfattande, och inte sällan måste vi först iordningställa data vilket kan vara tidskrävande, säger Sara.
Många av Akademistatistiks uppdrag ryms inom de fyra timmar som finansieras via ALF-medel, men det går också bra att etablera mer långvariga samarbeten.
– Om man tänker sig ett längre samarbete ser vi gärna att man kontaktar oss tidigt, redan under förstudierna. Då kan man försäkra sig om att de data man samlar in kan ge svar på de frågeställningar man har, säger Sara, som konstaterar att det inte är ovanligt att forskare behöver modifiera sina ursprungliga frågeställningar i efterhand för att data inte kan ge de svar man tänkt sig.
I samband med olika ansökningsperioder ökar trycket på Akademistatistik och forskarna kan då få vänta några veckor innan de får tillgång till en statistiker.
Kontakt: akademistatistik@gu.se
Här kan du läsa mer om Enheten för hälsometri och vad de erbjuder inom ramen för Akademistatistik: www.healthmetrics.gu.se
Akademistatistik är en del av Enheten för hälsometri vid Sahlgrenska akademin, som samordnar utbildning och forskning i hälsovetenskaplig statistik och hälsoekonomi. Enheten ansvarar för en rad kurser i tillämpad statistik och hälsoekonomi på grundnivå samt ansvarar för en lång rad metodkurser på forskarutbildningen vid Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN