SAMVERKAN. Den 13 april drar årets Vetenskapsfestival igång, med 350 programpunkter. En lång rad medarbetare från Göteborgs universitet bidrar till festivalen, bland andra Åsa Torinsson Naluai, som arbetar med genetik och komplexa sjukdomar vid Genomics Core Facilities.
Det är premiär i Vetenskapsfestivalen för Åsas del. Hon tillfrågades att delta i en paneldebatt om kloning och genmanipulation och om vad det innebär att tekniken tänjer på gränserna för vad som är möjligt. Samtalet ska både handla om vilka möjligheter som finns just nu, och vad som väntar inom en snar framtid – alltifrån kloning och genmanipulation till att designa efetrsökta egenskaper och reparera foster.
– Jag hoppas kunna bidra till en ökad debatt kring framtidens möjligheter med genteknikens hjälp och vad vi kommer att kunna göra och vad vi redan kan göra. Vi står inför stora teknologiska framsteg som kommer att ge fantastiska möjligheter att bota sjukdomar men dessa förändringar för samtidigt med sig nya aspekter och eventuellt nya problem i samhället, säger Åsa.
Även Mikael Kubista, VD för företaget LifeGenomics, molekylärbiologen Gunnar Bjursell och Karin Wilbe Ramsey från Statens medicinsk-etiska råd deltar i paneldebatten, som äger rum lördag den 16 april klockan 15:30-16:30 på Pedagogen.
Åsa menar att det är viktigt att ta sig tid att diskutera och debattera svåra frågor:
– Särskilt viktigt är det om det leder till förändringar i samhället som berör alla. Gentekniken har varit uppe till debatt många gånger tidigare men aldrig har vi stått så nära en samhällelig förändring som vi gör nu.
Vad har du själv för relation till Vetenskapsfestivalen?
– Jag tänker varje år att jag ska delta och gå och lyssna på så många som möjligt. Det brukar tyvärr inte alltid bli att jag lyckas gå på det jag skulle vilja. I år ser jag väldigt mycket fram emot att delta och bland annat gå och besöka experimentverkstaden i frihamnen.