NY STUDIE. Övervikt och fetma under graviditeten leder till att barnet som föds blir större. Även en hög blodsockernivå orsakar större barn, medan högt blodtryck hos kvinnan istället leder till mindre barn. Det visar en stor internationell studie som forskare vid Sahlgrenska akademin medverkar i.
Det har länge varit känt att överviktiga kvinnor och kvinnor med graviditetsdiabetes tenderar att föda större barn, men fram till nu har det varit oklart om barnets storlek orsakats av dessa egenskaper hos modern och vilka faktorer som är av betydelse vid en koppling mellan moderns storlek och barnets storlek.
I ett internationellt forskningssamarbete som leds av universiteten i Exeter och Bristol, med medverkan av forskare från Sahlgrenska akademin, har forskare nu kunnat visa att övervikt och högre glukosnivåer hos gravida leder till att barnen föds med högre födelsevikt, medan ett högt blodtryck hos modern orsakar en lägre födelsevikt.
Gruppen kom fram till att mödrar med högre blodsockernivå tenderar att föda större barn, även vid nivåer som inte räknas som ohälsosamma.
– En väldigt hög eller väldigt låg födelsevikt kan innebära en hälsorisk för det nyfödda barnet. Högre och lägre födelsevikt kopplas också till sjukdomar som typ 2 diabetes senare i livet. Vetskap om vilka egenskaper hos modern som påverkar barnets födelsevikt kan på sikt hjälpa oss att minska antalet barn som föds för stora eller för små, säger Dr Rachel Freathy vid University of Exeter Medical School, en av forskarna som ledde studien.
Till skillnad från vissa andra studier visar den nya studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften JAMA, att moderns blodfetter (fettnivåer), som också är relaterade till övervikt, däremot inte tycks avgörande för barnets födelsevikt.
Forskarna använde data från mer än 30 000 friska kvinnor och deras barn i 18 olika studier. De undersökte genetiska variationer som kopplas till moderns BMI (body mass index), blodsocker och lipidnivåer, samt blodtryck, tillsammans med mätningar av dessa egenskaper i samband med graviditet. De studerade också vikten hos alla barn vid födseln. Samtliga kvinnor var av europeisk härkomst och bodde i Europa, Amerika och Australien. Barn födda mellan 1929 och 2013 ingick i studien.
– En stor del av tidigare forskning kring graviditet och födelsevikt har baserats på observationer, men det kan göra det svårt att avgöra vad som är orsak och vad som är verkan vilket kan skapa en förvirring för blivande mödrar och för sjukvårdspersonal. Vår genetiska metod är mer robust och ger klara belägg för att mödrars vikt, blodsockernivå och blodtryck påverkar storleken på barnet, säger Dr Jess Tyrrell vid University of Exeter Medical School, en av forskarna.
Fetma och övervikt brukar vanligtvis förknippas med att ha ett högre blodtryck, men att forskarna upptäckte att högre blodtryck orsakade mindre barn tyder på att det finns komplicerade faktorer som påverkar tillväxten i livmodern.
– Det är genom samverkan med en stor grupp av forskare som vi lyckats göra det här mycket betydelsefulla projektet. Nästa fråga som kommer att belysas är hur moderns vikt, blodsockernivå och blodtryck och dess effekt på barnets födelsevikt påverkar barnet senare i livet, säger professor Bo Jacobsson vid Sahlgrenska akademin.
– Är det så att barn som föds av kvinnor med en hög blodsockernivå under graviditeten forsätter att vara tyngre genom hela livet?
Studien Genetic evidence for causal relationships between maternal obesity-related traits and birth weights publiceras i den vetenskapliga tidskriften JAMA den 15 mars.
The Early Growth Genetics Consortium, som ligger bakom studien, är ett internationellt forskningssamarbete mellan forskare från Storbritannien, Nederländerna, Danmark, Norge, Finland, Sverige, Tyskland, USA, Australien och Kanada.