NY STUDIE. Tidskriften Nature Cell Biology publicerar nu en artikel av forskare vid Sahlgrenska akademin, där de presenterar en ny mekanism som reglerar utsöndring av proteinerna Wnt/Wingless. Mutationer i de gener som reglerar denna utsöndring är kända att bidra till uppkomst av cancer.
Proteingruppen Wnt/Wingless bildar bland annat signalmolekyler som styr vissa viktiga utvecklingssteg hos människor och andra ryggradsdjur. Det är känt sedan tidigare att dessa signalmolekyler kan bidra till att cancer utvecklas om molekylerna förändras på grund av mutationer i de gener som styr utsöndringen av Wnt/Wingless.
Yasuo Yamazaki, postdoktor på avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, och hans gruppledare professor Ruth Palmer har undersökt utsöndringsprocessen av WNT/Wingless i bananflugor i samarbete med forskarkollegor vid Francis Crick Institute i London. Genom att använda den allra senaste gentekniken har de kunnat följa molekylen från Wnt/Wingless i levande bananflugor, från det att molekylen bildas till dess att den når sin receptor som sitter på utsidan av cellens hölje.
– Vi visar att transporten av Wnt/Wingless är mer komplex än vi tidigare trott, särskilt i intakta vävnader, säger Yasuo Yamazaki, som är försteförfattare till artikeln.
Forskarna har också kunnat visa att transporten av signalmolekylerna kontrolleras av en molekyl som kallas Godzilla, och som är ett så kallat ubiquitin E3-ligas. Godzilla verkar genom att koppla ubiquitingrupper på målproteiner, vilket fungerar som en slags adresslapp som gör att transporten av Wnt/Wingless sker på rätt sätt. Utan Godzillas adresslappar blockeras transporten av Wnt/Wingless, vilket i sin tur stoppar de centrala utvecklingshändelser som sätts igång av signalering från Wnt/Wingless.
– Det är nya och spännande fynd, som naturligtvis väcker fler frågor. En brännande fråga är hur viktigt Godzilla är för transport av även andra signalmolekyler, säger professor Ruth Palmer.
Forskningen är genomförd i samarbete med professor Jean-Paul Vincent och hans forskargrupp vid Francis Crick Institute.
Här kan du läsa mer om den Ruth Palmers forskargrupp: http://ruthpalmerlab.com/