KLINISK FORSKNING. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har påbörjat en extern utredning av sin transplantationsverksamhet. Anledningen är att man vill försäkra sig om att allt har gått rätt till vid transplantationer av luftstrupe och andra organ.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har bett den externa utredaren Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet, att se över en enhet vid sjukhusets transplantationscentrum. Detta med anledning av att transplantationer av luftstrupe och blodådror i buken, från avlidna donatorer, har genomförts vid sjukhuset. Det handlar dock om en annan metod än den med de konstgjorda luftstrupar som använts vid de omtalade luftstrupsoperationerna vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Även den senaste tidens debatt om sjukvårdens användning av nya och innovativa metoder kontra den risk detta kan innebära för patienten har påverkat beslutet om utredningen.
Det var Sahlgrenska Universitetssjukhusets ledning som i januari tillsammans med ledningen för Göteborgs universitet beslutade att genomföra en utredning. Det berättar Lars Grip, FoUU-direktör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och den som koordinerar uppdraget.
– Vi tillfrågade Bengt Gerdin i början av februari om han skulle kunna ta fram fakta kring bedömningen av att utföra vissa kirurgiska ingrepp och vilka konsekvenser det har inneburit för patienterna. Men även för att göra en total översyn av rutiner, etiska överväganden samt medicinska bedömningar inom sjukhusets transplantationsverksamhet.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset utför cirka hälften av alla transplantationer i Sverige och var bland annat först i världen med att framgångsrikt transplantera ett odlat blodkärl. Det pågår just nu mycket forskning kring det som kallas för regenerativ medicin. Inte minst med anledning av den brist på organ som råder i Sverige och många andra länder.
– Vi har framstående forskare som arbetar inom denna spännande forskningsgren som bland annat handlar om hur man med hjälp av en patients egna stamceller kan bygga upp nya organ. Men i jakten på nya och bättre metoder är det viktigt att patientens bästa aldrig kompromissas. Därför såg vi det här som ett bra tillfälle att se över våra egna rutiner och bedömningar.
Utredningen kommer att påbörjas inom kort och resultatet kommer att presenteras för sjukhusledningen så snart utredningen är klar. Utifrån utredningens resultat kommer man att bedöma om det finns skäl att göra ändringar av exempelvis rutiner eller förbättra de bedömningar som görs vid kliniska prövningar.