FORSKNING. För elfte gången har nu befolkningsstudierna H70 och H85 fyllts på med nya probander, som studiedeltagarna kallas. Akademiliv var med när Ulf Lundin tog sig igenom den intensiva undersökningsdagen.
Denna dag undersöks Ulf Lundin för fjärde gången inom befolkningsundersökningar av äldre vid Göteborgs universitet. Han var här och blev undersökt vid 70, 75 och 79 års ålder, och är nu vid 85 års ålder verkligen en veteran i sammanhanget. När han för femton år sedan erbjöds att medverka i befolkningsstudien H70 tvekade han inte att ställa upp, trots att undersökningen tar hela dagen. Som enda ersättning blir han bjuden på fika och lunch.
– Jag tycker faktiskt att man har en viss skyldighet att ställa upp för forskningen. Sedan får jag ju en total genomgång av mitt hälsotillstånd, och det är jag mycket tacksam för, säger Ulf Lundin, som under sitt yrkesverksamma liv arbetade som tandläkare i Göteborg.
Förmiddagen har han ägnat åt att besvara en stor enkät, med frågor om allt mellan himmel och jord – familjeförhållanden, sjukdomshistoria, och om han har koll på vem som är statsminister. Han har också fått göra olika minnestester.
– De radade upp ett tiotal olika saker och sedan gällde det att komma ihåg dem efteråt. Det var jag rätt bra på. Jag tror att mitt minne faktiskt blivit bättre av att jag använder datorn så mycket, konstaterar Ulf.
Han är en av nästan femhundra 85-åringar som bjuds in till den äldrepsykiatriska mottagningen på Wallinsgatan i Mölndal för att genomgå de omfattande undersökningarna den här gången. Samtidigt avslutas en studie av omkring 1200 70-åringar födda 1944, som är den senaste födelsekohorten i den omfattande befolkningsstudien H70. Liksom Ulf kommer dem senare att följas upp vid 75, 79 och 85 års ålder.
Forskningssjuksköterskan Bosse Svenningsson ansvarar för den fysiska undersökningen som tar vid efter lunch. Mycket ska hinnas med under eftermiddagen, det finns inte mycket ställtid i planeringen. EKG, blodtryck, lungfunktion, spirometri. En nyhet i årets undersökningsomgång av 85-åringar är en omfattande undersökning med magnetkamera av hjärna som tar 40 minuter. Studien har också utökats med flera andra moment, samtidigt som de undersökningar som tidigare gjorts upprepas för den här generationen.
– Det är viktigt att varje undersökning görs på samma sätt som de gjorts tidigare, annars kan resultaten inte jämföras över generationer, förklarar Bosse, och konstaterar att Ulfs blodtryck ser bra ut, men att hjärtrytmen ser ut att vara lite ojämn.
Den första H85 studien resulterade i mer än 80 artiklar och flera avhandlingar. Bland annat har forskningen handlat om psykos hos äldre, självmordstankar, vilken betydelse vitsubstansskador har i hjärnan, depression, betydelsen av amyloid och tau-nivåer i ryggvätska för uppkomsten av demens samt sexualitet bland äldre.
– Genom H70 och H85 kunde vi för första gången visa att högt blodtryck och övervikt ökar risken för Alzheimers sjukdom. Den första H85-studien visade också att kärlsjukdom i hjärnan är en vanligare orsak till demens än vad man tidigare trott, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap, som nyligen utvidgats inom ramen för universitetets satsning UGOT Challenges.
Redan i höst kommer resultat baserade på den senaste kohorten i H70, och om drygt två år räknar forskarna inom AgeCap (Centre for Ageing and Health) att kunna redovisa resultat från de senaste undersökningarna inom H85, bland annat Ulf Lundins undersökning.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOT: JOHAN WINGBORG/GU