STUDENT, Puja Shahrouki, som läser sista året på läkarprogrammet på Sahlgrenska akademin, är en av årets mottagare av Anders Walls Unga Forskare-stipendium. Stipendiet ger 150 000 kronor, vilket är Sveriges största stipendium för studenter verksamma i naturvetenskaplig forskning.
Puja Shahrouki kombinerar sina läkarstudier med forskning om hjärtsjukdom. Han har skrivit flera artiklar inom kliniskt relevant grundforskning, och är medgrundare och före detta ordförande för föreningen ”Studenter i Forskning” som verkar för att fler studenter tidigt i utbildningen får prova på att forska, ett initiativ som Puja nu tagit vidare till nationell nivå. Föreningen arrangerar bland annat inspirerande föreläsningar och upprättar listor där man kan hitta handledare inom olika områden.
Redan som barn var Puja Shahrouki nyfiken och gillade att upptäcka nya saker. Sina forskningsidéer skrev han ner i en hemlig bok. Det kunde röra sig om tio idéer per dag, varav många gällde medicin.
– Idéerna från boken har faktiskt inspirerat mig på senare tid, berättar Puja. Det är ju det fantastiska med barn, att de har ett så öppet och nyfiket sinne. Därför bör man få prova på att forska så tidigt som möjligt. Då tror jag fler skulle upptäcka tjusningen. Vi skulle få fram fler forskartalanger som doktorerar tidigare och därigenom fler unga professorer.
Under gymnasietiden fick Puja på eget initiativ möjlighet att följa en hjärtkirurg i London under två veckor. Det blev ett avgörande möte.
– Redan första dagen var jag med vid ett patientmöte och blev berörd av den tillitsfulla atmosfären mellan läkare och patient. Då bestämde jag mig för att bli läkare. Jag vill både kunna hjälpa människor direkt i kliniskt arbete och på längre sikt genom min forskning.
En del av läkarstudierna har Puja bedrivit på de prestigefulla universiteten Johns Hopkins och Oxford. För närvarande forskar han på ett protein som kan ha betydelse för uppkomst av hjärtförtstoring, en allvarlig följdeffekt av hjärtinfarkt som försvagar hjärtat. Om forskningen lyckas påvisa ett samband kan det resultera i nya behandlingssätt.
Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut omkring 55 miljoner kronor till närmare 400 stipendiater. Minst lika viktig som stipendiesumman är medlemskapet i det kreativa nätverket Wallumni, bestående av tidigare Wall-stipendiater.