SAMVERKAN. Helt nya sätt att bedriva hälso- och sjukvård kan nu prövas med hjälp av testbäddar i flera europeiska länder. Bakom förslaget står det europeiska konsortiet We Care, som presenterar sin plan mot hållbar vård i senaste numret av the Lancet. Konsortiet samordnas från Sahlgrenska akademin och har nu fått fortsatt finansiering från EU.
I ett forskningsbrev i the Lancet presenterar konsortiet sju områden där innovation och policyändringar är nödvändiga för nå en ekonomiskt hållbar hälso- och sjukvård av god kvalitet. Fokusområden har tagits fram i breda diskussioner med viktiga aktörer inom patientorganisationer, läkemedelsindustrin, teknologisektorn, universitetsvärlden och hälso- och sjukvården i hela Europa, och handlar bland annat om kvalitetsmått, infrastruktur och organisatoriska modeller på både mikro- och makronivå. För att vården ska bli både kostnadseffektiv och medmänsklig läggs stor vikt vid förebyggande vård och införande av ett personcentrerat arbetssätt.
– Det är absolut nödvändigt att vi börjar tänka på ett annat sätt om vi ska nå en hållbar vård. Ett exempel är ersättningssystem som baseras på hur många patienter en läkare ser per timma, istället för att ersätta den tid läkaren arbetar. Det ger inte ekonomiskt incitament att ta den tid som krävs för att kunna lyssna och ta tillvara patientens möjligheter, säger professor Inger Ekman vid Göteborgs universitet, som är koordinator för det europeiska konsortiet We Care.
Kontrollerade vårdmiljöer
I We Care rapporten föreslås att ett antal testbäddar ska införas i flera europeiska länder. Det handlar om kontrollerade vårdmiljöer med olika förutsättningar, där möjligheter, hinder och effekter av förändrade ersättningssystem och andra idéer kan prövas.
I sitt brev i Lancet uppskattar konsortiets representanter att det krävs en investering på nästan en miljard svenska kronor för att undersöka vilka hinder som finns och för att komma fram till möjliga lösningar som kan ge en mer hållbar vård. Denna investering är ändå bara en promille av de medel som idag krävs för att driva hälso- och sjukvården i Europa.
Se personens möjligheter
Den kulturförändring som västvärlden står inför handlar till stor del om att lyfta blicken från den sjukdom en patient har, till att också kunna ta tillvara de personliga möjligheter till hälsa som finns hos var och en, menar Inger Ekman:
– Dagens medicinska forskning fokuserar mycket på individanpassning, där biologiska uttryck i olika prover visar vilken behandling som är bäst för just den här patienten. Individanpassning är bra, men vi måste också följa ett parallellt spår, där vi också inser att alla är helt unika med sin egen förmåga och duglighet att hantera sin sjukdom.
Den europeiska satsningen We Care inleddes med finansiering från EU:s sjunde ramprogram, och har nu i hård konkurrens fått grönt ljus för att fortsätta på den inslagna vägen mot hållbar vård. Inom ramprogrammet Horisont 2020 anslår nu EU ytterligare medel till konsortiet.
Här kan du läsa rapporten om den roadmap som konsortiet We Care enats om: http://www.we-do-care.eu/wp-content/uploads/2015/10/WE-CARE-ROADMAP-FINAL.pdf
Här kan du läsa forskningsbrevet i Lancet: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)00285-3/abstract