REKRYTERING. Strax över 50 procent av universitetens och högskolornas doktorsexaminerade forskare och lärare är internt rekryterade, visar en ny rapport från Vetenskapsrådet. Vid de stora lärosätena är siffran ännu högre, och allra högst inom medicinområdet.
I genomsnitt är det alltså lite mer än hälften av högskolans forskare och lärare med doktorsexamen rekryteras inifrån den egna organisationen, visar en ny rapport från Vetenskapsrådet. Mer än 60 procent av professorerna vid de stora universiteten har en doktorsexamen från samma lärosäte som de är anställda vid, liksom över 70 procent av lektorerna. Högst är graden av intern rekrytering inom medicinområdet där runt 65 procent av professorerna och närmre 80 procent av lektorerna har en doktorsexamen från det lärosäte där de också är anställda.
Forskares mobilitet mellan lärosäten, samhällssektorer och över nationsgränser framhålls ofta som ett sätt att skapa dynamiska forskningsmiljöer med forskning av hög kvalitet. Vetenskapsrådet har också regeringens uppdrag att arbeta för ökad mobilitet bland forskare.
– Den låga rörligheten är bekymmersam, speciellt vad gäller postdok- och meriteringsanställningar, säger Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet. Detta pekar på att svenska lärosäten i högre grad behöver se rekrytering som en strategisk fråga på ledningsnivå.
– För att komma till rätta med problemet behövs ett nationellt karriärsystem och öppen utlysning av alla lärar- och forskaranställningar. Rörlighet bör också få ökad betydelse som bedömningskriterium vid anställning.
FAKTA UR RAPPORTEN
- En något högre andel kvinnor än män rekryteras internt.
- Graden av intern rekrytering vid de stora universiteten är över 60 procent i alla ämnesområden utom naturvetenskap.
- Graden av intern rekrytering är lägst vid högskolorna.
- Internationell rekrytering vid de stora universiteten varierar från knappt 30 procent i naturvetenskap till cirka 10 procent i humaniora.
Länk till rapporten Rekrytering av forskare och lärare med doktorsexamen vid svenska lärosäten