BIDRAG. Sukanya Raghavan, docent vid avdelningen för mikrobiologi och immunologi, tar inom kort ett sabbatsår från Sahlgrenska akademin, för att arbeta vid Merck Research Laboratories i Palo Alto, Kalifornien. Hennes gästforskartjänst i USA finansieras av bidrag från SSF:s utlysning inom strategisk mobilitet.
Sukanya Raghavan forskar inom infektionsimmunologi, inflammation och immunreglering.
– Mitt sabbatsår ger mig ett utmärkt tillfälle att etablera kontakt med forskare som arbetar inom mitt forskningsfält, både på Merck Research Laboratories och vid akademiska institutioner i områden närliggande Palo Alto, säger Sukanya Raghavan.
Bidraget från SSF är närmare en och en halv miljon kronor, vilket inkluderar ett bidrag som ska underlätta återkomsten till Sahlgrenska akademin.
Ett världsberömt forskningsinstitut
Sukanya Raghavan har sedan flera år ett etablerat samarbete med Merck Research Laboratories i Palo Alto, ett världsberömt forskningsinstitut inom immunologi. Samarbetet har handlat om att studera funktioner av IL-17A, en cytokin som har viktiga funktioner i försvaret mot Helicobacter pylori som kan orsaka magsår och magcancer.
I Palo Alto ska Sukanya Raghavan delta i ett helt nytt samarbetsprojekt som bland annat ska studera effekterna av att rikta monoklonala antikroppar mot immunmodulerande receptorer i olika cancermodeller.
Kan ge starkare tumörimmunitet
Terapi med monoklonala antikroppar som är riktade mot immunmodulerande receptorer kan leda till en ökning av T-cellsfunktion och därmed till förstärkt tumörimmunitet. En sådan antikroppsterapi har redan visat lovande resultat i studier på patienter med hudcancer och icke-småcellig lungcancer. Men det finns fortfarande ett stort behov av forskning för att utveckla fler och bättre antikroppsbaserade behandlingar mot andra cancertyper.
– Min roll i den nya gruppen blir att undersöka hur immunmodulerande receptorer påverkar tumörimmunitet i olika cancermodeller och att hitta sätt att optimera behandling. Merck Pharmaceuticals har ett starkt engagemang för att utveckla produkter som gynnar patienterna. Det ska bli spännande att få följa den snabba utveklingen inom klinisk cancerbehandling som pågår just nu i deras forskningsenhet, säger Sukanya Raghavan.
Totalt beviljade SSF anslag till 39 projekt inom denna utlysning, som alla kommer att ge ökat utbyte mellan akademi och näringsliv, med syfte att ge värdefull kunskapsuppbyggnad och nytta för samhället. Totalt beviljades 43 miljoner kronor.
AV: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN