BIDRAG. En ny metod att tidigare-upptäcka artros ska nu utvecklas, baserat på en grundvetenskaplig upptäckt vid Sahlgrenska akademin. Ett nationellt samarbetsprojekt, under ledning av forskaren Niclas Karlsson vid institutionen för biomedicin, har nu fått forskningsmedel från AFA-försäkringar.
Projektet baseras på nyupptäckta biomarkörer som identifierats av Niclas Karlsson och hans medarbetare.
– Det rör sig om små biomolekylära förändringar av ledernas självsmörjande proteiner som kan användas för att detektera artros i ett tidigt stadium, säger Niclas Karlsson, som är docent vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi.
Ett nationellt samarbete
Niclas Karlsson leder nu ett nationellt initiativ, som samlar forskare, rehabiliteringsexperter och kliniker i Göteborg, Stockholm och Lund. Forskning inom artros är viktigt då det är ett av de stora folkhälsoproblemen hos en åldrande befolkning. Forskarna ska samla noga utvalda prover från patienter vid universitetssjukhusen i Göteborg, Stockholm och Lund samt vid Hässelby vårdcentral. Genom bioanalys och masspektrometri ska forskarna hitta specifika molekylära skillnader mellan fullt utvecklad artros som kräver operation och lägre grad av artros som behandlas med träning.
– Vi vill också hitta molekylära mönster som kan hjälpa oss att förutse artros hos en patientgrupp som har ökad chans att få artros på grund av tidigare skador på lederna, säger Niclas Karlsson.
Projektet ligger väl i linje med AFA Försäkrings ambition att stödja forskning som kan minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. AFA har därför valt att ge nästan fyra miljoner i bidrag till projektet.
– Det är en dröm att få möjligheten att följa ett projekt från upptäckt till att det förhoppningsvis kan göra skillnad för patienter. Om patienter får diagnosen tidigare kan det innebära att utvecklingen mot kroniska artrosskador fördröjs, säger Niclas Karlsson och fortsätter:
– Jag är stolt över att jag får leda ett projekt med så kunniga och dedikerad medarbetare, och tacksam mot de patienter som låter oss ta prover för forskningens räkning.
I projektet medverkar följande forskare:
- Niclas Karlsson, Göteborgs universitet
- Lena Björkman och Ola Rolfson, Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset
- Carina Thorstensson, BOA-registret och Göteborgs universitet
- Sebastian Kalamaski och André Struglics, Lunds universitet
- Cecilia Aulin och Thomas Eisler, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge och Karolinska Institutet
- Kaisa Fritzell, Hässelby vårdcentral
- Tannin Schmidt, University of Calgary
Även Monica Bertilsson fick bidrag
Inom denna utlysning gav AFA försäkring totalt nästan 19 miljoner till forskning om arbetsmiljö och hälsa. Vid Sahlgrenska akademin tilldelades även Monica Bertilsson vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa medel. Hennes projekt handlar om vad chefer vet och vad de behöver veta för att kunna möta deprimerade anställda. Projektet får nästan tre miljoner från AFA.
https://www.afaforsakring.se/nyhetsrum/pressmeddelanden/2015/12/nara-19-miljoner-kronor-till-forskning-inom-arbetsmiljo-och-halsa/
Göran Carlson skriver
Jag är mycket stolt över Niclas